Bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn


De bekkenring is erg belangrijk bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. De ring wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Wanneer er instabiliteit in de gewrichten bestaat kan dit klachten veroorzaken. Dit noemen we bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit wordt veel gezien onder zwangere vrouwen of vrouwen die kortgeleden bevallen zijn. Toch kunnen ook mannen en niet-zwangere vrouwen dit klachtenbeeld ontwikkelen.


Beschrijving van de aandoening


Het bekken wordt gevormd door drie botstukken: de linkerbekkenhelft, de rechterbekkenhelft en het heiligbeen. Het heiligbeen zit ingeklemd tussen de twee bekkenhelften in en bevindt zich aan de achterzijde van het lichaam. Aan de voorzijde zijn de bekkenhelften aan elkaar verbonden. Samen vormen de botstukken een soort van cirkelvorm die we de bekkenring noemen.

De botstukken worden aan elkaar verbonden door middel van drie gewrichten. Aan de achterzijde zijn dit links en rechts van het midden de sacro-iliacale gewrichten (afgekort: SI-gewrichten). Aan de voorzijde zit het derde gewricht. Dit is de ‘symfyse’. Verschillende banden die over de gewrichten lopen houden de botstukken bijeen.

Wanneer de banden verslappen, worden de gewrichten soepeler. Dit kan heel functioneel zijn, zoals bij de zwangerschap. Het kan echter ook klachten veroorzaken doordat de banden overbelast worden of beschadigen. In dat geval spreken we bekkeninstabiliteit.


Oorzaak en ontstaanswijze


Meestal ontstaan de klachten tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Het hormoon ‘relaxine’ zorgt ervoor dat de banden verweken en de bekkengewrichten soepeler worden. Hierdoor kan het bekken makkelijker vervormen en is het voor het kind eenvoudiger de bekkenring te passeren bij de geboorte.

Niet alleen (zwangere) vrouwen kunnen last krijgen van bekkeninstabiliteit. Ook een verslapping van de dwarse en schuine buikspieren kan tot deze klachten leiden. Bovendien kan een ongeluk of val tijdens het sporten, werken of in het verkeer tot overrekking of scheuring van de bekkenbanden leiden, met bekkeninstabiliteit tot gevolg.


Klachten en verschijnselen


Het beeld kan per patiënt verschillen. Onderstaande klachten worden regelmatig gezien:

  • Pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen.
  • Last bij activiteiten als traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel en wandelen.
  • Pijn bij schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of fietsen over een hobbelige weg).
  • Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap.
  • Onvermogen om op 1 been te staan.
  • Na een dag met veel activiteiten kan er meer pijn zijn.
  • Startpijn; extra last nadat er na een langere tijd van inactiviteit bewogen wordt (bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan).
  • Vermoeidheid.


Behandeling


Goede voorlichting is van groot belang. De verloskundige, gynaecoloog en (bekken)fysiotherapeut spelen hier een belangrijk rol bij. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van een bekkenband, fysiotherapie, oefeningen voor thuis, conditietraining en het training van spieren. De patiënt moet ook leren met de klachten om te gaan. Een goede balans tussen rust en activiteit is erg belangrijk. Het lichaam heeft rust nodig om de kapsels en banden te laten herstellen, maar vraagt juist beweging om spierzwakte te voorkomen. Daarnaast speelt ook acceptatie een belangrijke rol. Er bestaat namelijk nog geen ‘wondermedicijn’ voor bekkeninstabiliteit.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.


PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo