YOGA

De oorsprong van yoga

Yoga vindt zijn oorsprong in India in het Verre Oosten, waar het vijfduizend jaar geleden door de eerste Yogi’s werd beoefend. De doelstelling van deze Yogi’s was om één met de natuur te worden. Daaruit is de yoga die wij tegenwoordig beoefenen voortgekomen.

Zoeken naar balans

Bij yoga draait het allemaal om balans en de verbinding tussen lichaam en geest. Door middel van oefeningen wordt ernaar gestreefd om het evenwicht in het lichaam te herstellen. Naast een filosofie kan je stellen dat yoga een way of live is. Een oefenmethode die alle lagen van ons bestaan met elkaar verbindt en met elkaar in evenwicht brengt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste begeleiding is het dat zeker niet.

Luisteren naar je lichaam met yoga

Yoga is een perfecte manier om door middel van yogahoudingen, de zogenaamde asana’s de balans in je lichaam te herstellen. Door de stress die ons leven tegenwoordig met zich meebrengt, is dit geen overbodige luxe. Stress veroorzaakt zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Een goede balans in het lichaam is dan ook van groot belang om dit te voorkomen of tot een minimum te beperken. Wie yoga beoefent, leert om te luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. Zo kan je problemen oplossen of tijdig ingrijpen en voorkomen.

twee oudere mensen tijdens yoga

Voor wie is yoga geschikt?

Yoga is voor iedereen. Jong en oud hebben immers baat bij een lichaam dat in balans is. De yogahoudingen kunnen met gemak op een yoga mat worden uitgevoerd door zowel jonge kinderen, tieners, volwassenen als ouderen. Het positieve effect van yoga is in de meeste gevallen direct na de eerste sessie al merkbaar.

Wat kan je verwachten van yoga?

Yoga is voor iedereen een aanrader. Ook als je lichamelijk en geestelijk niets mankeert. Door yoga te beoefenen, verbeter je de balans in je lichaam en zit je zo mogelijk nog beter in je vel.

Er zijn natuurlijk ook specifieke klachten die je met yoga aan kunt pakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Verminderen stress;

  • Beter kunnen ontspannen;

  • Flexibeler worden;

  • Sterker worden;

  • Een betere bloedsomloop;

  • Energieker worden;

  • Verbeteren van concentratieproblemen;

  • Een betere ademhaling;

  • Verlichten van pijn.

Wil je graag kennis maken met yoga? Meld je dan snel aan voor een proefles bij PhysiqCare Fysiotherapie Zoetermeer en ontdek wat yoga voor jou kan betekenen.