Een vrouwelijke patiënt dat behandeld wordt door een fysiotherapeut voor slijmbeursontsteking.

Wat zijn slijmbeursontstekingen en wat zijn de symptomen?

Ervaar je pijn in de schouder, elleboog, heup of knie? Dit kan misschien wel eens een slijmbeursontsteking zijn.

Ervaar je pijn in de schouder, elleboog, heup of knie? Dit kan misschien wel eens een slijmbeursontsteking zijn. Wat is een slijmbeursontsteking nou precies? Slijmbeurs ontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs, die zich bevindt tussen een bot en een pees of spier. Het heeft de functie om de wrijving tussen de twee structuren te verminderen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik of herhaalde bewegingen van een bepaald lichaamsdeel, of door trauma. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, zwelling, roodheid en een beperkt bewegingsbereik.

Slijmbeursontstekingen kunnen overal in het lichaam voorkomen waar er slijmbeurzen zijn, waaronder de schouders, ellebogen, heupen en knieën. De behandeling varieert afhankelijk van de locatie en de ernst van de ontsteking.

De meest voorkomende soorten slijmbeursontstekingen

Er zijn verschillende soorten slijmbeursontstekingen die kunnen voorkomen, afhankelijk van de locatie van de ontsteking. De meest voorkomende slijmbeursontstekingen zijn:

-      Slijmbeursontsteking van de schouder
-      Slijmbeursontsteking van de elleboog
-      Slijmbeursontsteking van de heup
-      Slijmbeursontsteking van de knie

Slijmbeursontstekingen van de schouder komen het meest voor en kunnen worden veroorzaakt door overmatig gebruik of trauma. Slijmbeursontsteking van de elleboog wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk op de slijmbeurs door activiteiten zoals leunen op de elleboog. Slijmbeursontsteking van de heup en de knie komt vaak voor bij mensen die repetitieve activiteiten uitvoeren zoals rennen of fietsen.

Wat veroorzaakt slijmbeursontstekingen en hoe kun je ze voorkomen?

Slijmbeursontstekingen worden meestal veroorzaakt door overmatig gebruik of herhaalde bewegingen vaneen bepaald lichaamsdeel. Andere risicofactoren zijn onder andere het hebben van een reeds bestaande ontsteking, een infectie of artritis. Om slijmbeursontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om de activiteit af te wisselen en rust te nemen wanneer dat nodig is. Het is ook belangrijk om op te warmen voordat je gaat sporten en om de juiste techniek te gebruiken tijdens activiteiten.

De impact van vitamine- en mineralen tekorten op gewrichten

Er is enig bewijs dat bepaalde vitamines en mineralen betrokken zijn bij ontstekingsprocessen en het immuunsysteem, dus het is mogelijk dat tekorten in deze voedingsstoffen de kans op een slijmbeursontsteking kunnen verhogen.

Bijvoorbeeld, een tekort aan vitamine C kan leiden tot verzwakte collageen vezels en weefsels, waardoor de slijmbeurs mogelijk gevoeliger wordt voor letsel en ontstekingen. Ook kan een tekort aan vitamine D geassocieerd worden met een verhoogde ontstekingsrespons en een verminderde immuunfunctie, wat kan bijdragen aan het ontstaan van slijmbeursontstekingen. Daarnaast kan een tekort aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium ook leiden tot ontstekingsreacties en een verhoogd risico op blessures en ontstekingen.

Het is belangrijk om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen, om het risico op slijmbeursontstekingen en andere gezondheidsproblemen te verminderen.  

Diagnose van slijmbeursontstekingen: hoe wordt het vastgesteld?

Om een slijmbeursontsteking vast testellen, zal een arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van de patiënt doornemen. In sommige gevallen kan er ook een röntgenfoto of een MRI-scan worden gemaakt om de diagnose te bevestigen en andere mogelijke oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Behandelingsopties voor slijmbeursontstekingen

De behandeling van slijmbeursontsteking kan variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de ontsteking. De eerste stap is vaak rust en het vermijden van de activiteit die de ontsteking heeft veroorzaakt.

Slijmbeursontstekingen kunnen verder op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de locatie van de slijmbeurs. Hieronder vindt je enkele veel voorkomende behandelingsopties die uit onderzoek als effectief zijn gebleken:

1.    Rust en ijs: bij een milde slijmbeursontsteking kan rust en het aanbrengen van ijs op de ontstoken plek helpen om de ontsteking te verminderen.
2.    Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht van de spieren rond de slijmbeurs, waardoor de druk op de slijmbeurs wordt verminderd.
3.    Medicatie: ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen of naproxen, kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
4.    Injecties: corticosteroïden injecties worden soms gebruikt om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten bij een slijmbeursontsteking. Deze behandelingen moeten echter zorgvuldig worden overwogen vanwege de mogelijke bijwerkingen en risico's.
5.    Chirurgie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de slijmbeurs te verwijderen als andere behandelingen niet effectief zijn. Tijdens de operatie kan de slijmbeurs worden verwijderd of de ontsteking worden behandeld met een techniek die bekend staat als een bursectomie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meest effectieve behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Effectieve behandelingen voor slijmbeursontstekingen: Fysiotherapie, dry needling en acupunctuur

Slijmbeursontstekingen kunnen een pijnlijke en belemmerende aandoening zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren. Fysiotherapie kan ook worden gebruikt als behandeling voor slijmbeursontstekingen. Een fysiotherapeut kan oefeningen en rek oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen rond de ontstoken slijmbeurs te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Dit kan helpen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Er is ook bewijs dat fysiotherapie kan helpen om de kans op terugkerende slijmbeursontstekingen te verminderen. Bij PhysiqCare Fysiotherapie & Gezondheid te Zoetermeer begrijpen we hoe vervelend slijmbeursontstekingen kunnen zijn en hebben we een team van deskundige therapeuten om je te helpen. Naast onder andere bepaalde oefeningen kan je ook denken aan dry needling. Dry needling is een techniek waarbij spieren worden aangeprikt met dunne naalden. Dit kan worden gebruikt om triggerpoints, pijnlijke knopen in spieren, te deactiveren en de bloedcirculatie te verbeteren. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met dry needling en kunnen je helpen om de pijn te verminderen en de spieren te ontspannen.

Kinesio taping kan ook worden toegepast om de spieren te ondersteunen en de bloedcirculatie te verbeteren. Onze therapeuten kunnen je helpen bij het aanbrengen van de tape op de juiste manier, zodat je de beste resultaten kunt behalen.

Acupunctuur kan ook worden gebruikt als aanvullende behandeling voor slijmbeursontstekingen. Het kan helpen om de pijn te verminderen, ontstekingen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Onze acupuncturist is speciaal opgeleid en kan je helpen om je pijnen ongemak te verminderen.

Bij PhysiqCare Fysiotherapie & Gezondheid is ons doel om jou te helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van jouw kwaliteit van leven. Als je last hebt van een slijmbeursontsteking of andere pijnlijke aandoeningen, neem dan gerust contact met ons op om te zien hoe wij je kunnen helpen. Onze deskundige fysiotherapeuten, oefentherapeuten en acupuncturist staan in onze praktijk te Zoetermeer klaar om je te helpen.
 

Wat kan je nog meer doen? Ontdek natuurlijke voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verminderen van een slijmbeursontsteking

Er is enig bewijs dat bepaalde voedingsstoffen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van een slijmbeursontsteking. Hier zijn enkele voorbeelden:

1.    Omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren, zoals die gevonden worden in vette vis, noten, zaden en plantaardige oliën, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die gepaard gaan met slijmbeursontstekingen.
2.    Kurkuma: Kurkuma is een specerij met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve ingrediënt in kurkuma, curcumine, kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in het lichaam.
3.    Vitamine C: Vitamine C is een belangrijke antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. Vitamine C kan ook helpen bij het bevorderen van het herstel van beschadigde weefsels.
4.    Groene bladgroenten: Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet, bevatten veel voedingsstoffen en antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en het lichaam kunnen helpen bij het herstellen van beschadigde weefsels.
5.    Gember: Gember is een andere specerij met ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in het lichaam en kan ook helpen bij het bevorderen van de bloedcirculatie.

Het is belangrijk op te merken dat deze voedingsstoffen geen vervanging zijn voor medische behandeling en dat het altijd belangrijk is om medisch advies te vragen bij een slijmbeursontsteking. Raadpleeg een arts of een diëtist voordat u grote hoeveelheden voedingsstoffen in uw dieet opneemt of supplementen neemt.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo