Ziekte van De Quervain

Morbus De Quervain / tendovaginitis van De Quervain


Bij de ziekte van De Quervain is er pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De achterliggende oorzaak is een irritatie van de peesschede en de twee pezen die hier doorheen lopen.

De klachten lijken sterk op het beeld van de roeierspols.


Beschrijving van de aandoening


De duim en de pols worden bewogen door spieren die in de onderarm liggen. De pezen van deze spieren komen langs het polsgewricht de hand binnen waar ze aanhechten op verschillende botdelen en vingers. De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een soort van gladde huls die er voor zorgt dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden. Een dergelijke huls noemen we een ‘peesschede’.

Bij de ziekte van De Quervain is er een irritatie van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. Het gaat om de pezen van de spieren ‘extensor pollicis brevis’ en de ‘abductor pollicis longus’. De geïrriteerde peesschede bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en veroorzaakt daar pijnklachten bij het gebruik van de hand en duim.


Oorzaak en ontstaanswijze


De klachten ontstaan meestal door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het werken in de tuin of langdurig breien. Bij volleyballers en racketsporters wordt het vaker gezien dan in andere sporten. Ook jonge moeders die een baby verzorgen krijgen vaker met de aandoening te maken wanneer zij krampachtig en voorzichtig een baby vasthouden.


Klachten en verschijnselen


  • Pijn bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen.
  • De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm.
  • Zwelling ter hoogte van de peesschede.
  • De pezen van de duim kunnen ‘haperen’. Dit kan gepaard gaan met een knappend geluid of gevoel.
  • Er kan een doof gevoel ontstaan over de strekzijde van de duim en wijsvinger als de zenuw in het aangedane gebied ook geïrriteerd raakt.


Behandeling


In veel gevallen is rust en het voorkomen van verdere overbelasting voldoende. Met behulp van een spalk kan het gewricht voor korte tijd ontzien worden. Ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie worden soms toegediend als de klachten niet overgaan. In een uiterst geval wordt een kleine operatie overwogen waarbij de peesschede geopend wordt zodat de aangedane pezen meer ruimte krijgen.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo