Ziekte van Calvé-Legg-Perthes

Avasculaire necrose van de femurkop


De ziekte van Calvé-Legg-Perthes is een heupaandoening die voorkomt bij kinderen van 3 tot 11 jaar. De ziekte kenmerkt zich door pijn in de lies, knie of heup en een verstoord looppatroon (mank lopen). Het komt vier maal vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

De aandoening is vernoemd naar de drie doktoren die in 1910 bijna gelijktijdig de ziekte ontdekten. Het klinisch beeld lijkt sterk op dat van de minder ernstige coxitis fugax.


Beschrijving van de aandoening


De kop van de heup sterft af doordat de bloedcirculatie naar het bovenste deel van het dijbeen tijdelijk onderbroken wordt. Het gewrichtskraakbeen dat de kop bedekt blijft echter vitaal, omdat dit niet vanuit het bot zelf gevoed wordt, maar vanuit de synoviale vloeistof (gewrichtsvocht).

Anders dan bij volwassenen wordt het dode bot dankzij een natuurlijk reparatieproces vervangen voor een nieuw bot. Dit hele proces kan 1-5 jaar duren. In de afbeeldingen hiernaast ziet u de ontwikkeling van de heup van een kind met de ziekte van van Calvé-Legg-Perthes.


Oorzaak en ontstaanswijze


De oorzaak van de circulatiestoornis is onbekend.


Klachten en verschijnselen


 • Pijn in de heupregio of knie.
 • Mank lopen (dit is op deze leeftijd nooit een verschijnsel van een verstoorde ouder-kindrelatie).
 • Soms wil het kind niet staan of lopen.
 • Er is een bewegingsbeperking bij het zijwaarts heffen van het bovenbeen en de rotaties.
 • Soms lijkt het aangedane been korter dan het andere.

Diagnose


De diagnose kan gesteld worden aan de hand van echografie, röntgenfoto’s, een MRI of botscan.


Behandeling


De behandeling bestaat uit het opheffen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid van het heupgewricht. De lichamelijke activiteiten van het kind dienen tijdelijk beperkt te worden. Hierdoor kan het bot herstellen. In overleg met de specialist kan gebruik gemaakt worden van kinderfysiotherapie of een van de volgende behandelmethoden:

 • Tractiebehandeling. Door middel van gewichten worden de spieren en het gewricht uitgerekt.
 • Spreidbeugel. Door de heup in een bepaalde houding te leggen groeit de heupkop beter.
 • Operatie. Het bot kan zo juist gepositioneerd worden.
 • Pandak plastiek. Een te korte of te ondiepe heupkom wordt groter gemaakt door een dakje (de pandak) boven de heupkop te plaatsen.
 • Hulpmiddel. Met een rolstoel of krukken wordt de heup minder belast.
 • Lopen met beugel. Met als doel de heup in een goede houding te plaatsen.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie