Triggerfinger

Springvinger / tenosynovitis stenosans


Wanneer de vinger met moeite gestrekt kan worden en vervolgens met een schokje recht schiet, spreken we van een triggerfinger. Het wordt veroorzaakt door een plaatselijk verdikte pees die door een nauw tunneltje in de hand glijdt.

Als de duim is aangedaan noemen we dit een triggerthumb of een springduim.


Beschrijving van de aandoening


De pezen die de vingers buigen liggen aan de voorzijde van de hand. Ze lopen door kleine tunneltjes die we ‘pulleys’ noemen. De pulleys zorgen ervoor dat de pees op zijn plaats blijft en dat krachten als bij een katrol doorgegeven worden.

Als er een plaatselijke verdikking (knobbel) in de buigpees ontstaat, kan het voorkomen dat de knobbel niet meer door het tunneltje past. Dit veroorzaakt met name bij het strekken van de vinger een hapering van de vinger. De buigpees wordt dan namelijk als een touwtje richting de vingertoppen getrokken, waardoor de knobbel door het tunneltje heen moet. Deze wordt in eerste instantie even tegengehouden en schiet dan in één keer toch door het tunneltje.

Het probleem ligt bijna altijd bij het tunneltje dat zich net onder het begin van de vinger bevindt. De patiënt kan echter het gevoel hebben dat de oorzaak van de klachten hoger ligt, omdat de pees de hoger gelegen vingergewrichten beweegt.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een triggerfinger of springvinger wordt vaker gezien bij vrouwen. Het komt meer voor in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar.

Meestal beginnen de klachten met een vervelend of pijnlijk gevoel net onder het begin van de vinger. Vervolgens wordt het normale en soepele glijden van de buigpees belemmerd wanneer men de vinger strekt of buigt. De verdikte pees die door de pulley getrokken wordt veroorzaakt pijn en geeft het typische triggerfinger effect.

Doordat de pees telkens ingeklemd komt te zitten in de pulley, raakt het gebied meer ontstoken. Dit veroorzaakt weer extra zwelling waardoor de pees nog moeilijker door de pulley kan bewegen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.


Klachten en verschijnselen


  • Pijn aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger.
  • De vinger hapert bij het strekken, en schiet dan in een keer door.
  • In sommige gevallen blijft de vinger in de gebogen stand staan en lukt het niet meer deze te strekken.
  • Het onderste deel van de vinger kan gezwollen aanvoelen.


Behandeling


Wanneer de klachten zeer recent zijn ontstaan zal er eerst een afwachtend beleid gehandhaafd worden. Als er geen verbetering optreedt kan het toedienen van een corticosteroïden injectie (ontstekingsremmers) overwogen worden. Dit geeft in de meeste gevallen verbetering. Als ook dit geen oplossing biedt, dan kan de pulley operatief gekliefd worden zodat de pees er weer soepel langs kan bewegen.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo