Subscapularis Tendinopathie

Subscapularis tendinitis / subscapularis tendinose / subscapularis ruptuur


De subscapularis is één van de vier rotatorcuff spieren die er gezamenlijk voor zorgen dat de bewegingen in de schouder goed verlopen zonder dat de schouderkop te ver uit de kom verplaatst. De subscapularis is de grootste en sterkste spier van de vier. Hij heeft als hoofdfunctie de bovenarm naar binnen toe te draaien. Een subscapularis tendinopathie betekent dat de pees van de spier aangedaan is.

De aandoening geeft klachten aan de voorzijde van de schouder of in de oksel.


Beschrijving van de aandoening


Bij de subscapularis tendinopathie gaat het meestal om een ontstoken subscapularispees (tendinitis) of degeneratie van de pees (tendinose). De pees bevindt zich aan op de voorkant van de schouder en hecht aan op de kop van de bovenarm. Wanneer een aangedane subscapularis zich aanspant of deze juist opgerekt wordt, kan dit tot klachten leiden omdat trekkrachten op de spier en pees inwerken. In sommige gevallen kan er een gedeeltelijke of volledige ruptuur van de subscapularispees ontstaan.

Subscapularis letsel kan leiden tot een impingement syndroom waarbij de schouderkop onder het schouderdak structuren inklemt.


Oorzaak en ontstaanswijze


Klachten kunnen onder andere ontstaan door overbelasting, verkeerde belasting of degeneratie van de pees. Een volledige spier- of peesruptuur wordt alleen gezien na een ongeluk of val en komt vaker voor bij de oudere patiënt.


Klachten en verschijnselen


De patiënt klaagt over pijn aan de voorzijde van de schouder (of in de oksel) en heeft moeite met het tillen van voorwerpen voor de borst langs. Bovendien geven bewegingen waarbij de bovenarm naar binnen toe draait (endorotatie) klachten. Men heeft bijvoorbeeld moeite met de hand op de rug te manoeuvreren en vanuit deze positie de hand van de rug af te bewegen. Ook het naar buiten draaien (exorotatie) van de bovenarm kan in de eindstand pijnklachten geven omdat de spier en pees dan volledig op rek komen.


Diagnose


De diagnose wordt gesteld aan de hand van een aantal fysiotherapeutische tests. Het onderscheid tussen een tendinose en tendinitis is moeilijk te maken. In een enkel geval kan er voor gekozen worden de subscapularis structuren met een echo of MRI in beeld te brengen.


Behandeling


In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een tendinose. Dit kan behandeld worden met excentrische krachtoefeningen. Wanneer het om een tendinitis gaat, kan ontstekingsremmende medicatie uitkomst bieden. In het geval van een ruptuur wordt operatieve hechting overwogen. Bij de oudere patiënt zal dit vaak niet zinvol zijn omdat de kans op een recidief van een ruptuur te groot is.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie