Specifieke Lage Rugpijn

Specifieke lage rugklachten

Bij specifieke lage rugpijn is er sprake van pijn in de onderrug waarvan we weten wat de achterliggende oorzaak is. We kunnen dus structuren en/of mechanismen aanwijzen die tot de lage rugklachten leiden. Dit is bij de meerderheid van de mensen met lage rugpijn helaas nog niet het geval.


Voor de meeste lage rugklachten is geen specifieke structuur aan te wijzen die de rugpijn veroorzaakt. We noemen dit aspecifieke lage rugpijn. Ongeveer 90 procent van alle mensen met lage rugpijn valt onder deze groep. Bij de overige 10 procent kunnen we aan de hand van specialistisch onderzoek wél achterhalen wat de klachten veroorzaakt. We spreken dan van specifieke lage rugpijn.

Beschrijving van de aandoening

Specifieke lage rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die soms tot ernstige klachten kunnen leiden. De bekendste vorm van specifieke lage rugpijn is de hernia van de rug.


Oorzaak en ontstaanswijze

De rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Denk hierbij onder andere aan een hernia, een gebroken wervel of wervelinzakking door osteoporose, uitzaaiing van kwaadaardige gezwellen of tumoren (metastase), spondylolisthesis (verschoven wervel) en de Ziekte van Bechterew (chronische gewrichtsontsteking in de wervelkolom).

Klachten en verschijnselen

Specifieke lage rugpijn wordt over het algemeen gekenmerkt door één of meer van de volgende verschijnselen:


 • Rugpijn ontstaan door een ongeluk of val.
 • Eerste begin van de rugpijn optredend voor het 20e of na het 55e levensjaar.
 • Constante en steeds erger wordende pijn.
 • Kanker in de voorgeschiedenis.
 • Langdurig gebruik ontstekingsremmers.
 • Laag lichaamsgewicht, hoge leeftijd, vrouw, sterke langdurige immobilisatie.
 • Drugsgebruik, immuunsuppressie, HIV.
 • Algeheel gevoel van vermoeidheid, ziekte of koorts.
 • Onverklaard gewichtsverlies.
 • Uitstralende pijn en/of prikkelingen, tintelingen of een branderig gevoel lager dan de knie.
 • Hoger gelegen lage rugpijn (boven de 4e lumbale wervel).
 • Krachtverlies of gevoelsverlies.
 • Problemen met plassen of incontinentie.
 • Tekenen van infectie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en eventueel uitgebreid beeldvormend onderzoek zoals een röntgenfoto, CT-scan of MRI.

Behandeling

De behandeling verschilt per aandoening. In ernstige gevallen kan operatief ingrijpen overwogen worden.

Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo