Skiduim

Gamekeeper’s thumb / jachtopzienerduim / ligamentum collaterale ulnare letsel


Bij de skiduim is een gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. De klachten ontstaan meestal na een ontwrichting van de duim. Dit kan onder andere gebeuren door een val of wanneer de duim tijdens het sporten door een aanvliegende bal naar buiten toe klapt.

De skiduim is het meest voorkomende armletsel bij skiërs. De naam is enigszins verwarrend omdat de klachten ook kunnen ontstaan bij andere sporten en werkzaamheden. Specialisten spreken daarom liever van een ‘ligamentum collaterale ulnare letsel’.


Beschrijving van de aandoening


Het duimgewricht dat is aangedaan wordt het MCP-I gewricht genoemd. Dit is het gewricht waar de duim vanaf de hand zijn oorsprong vindt. Het MCP-I gewricht wordt van alle kanten ondersteund door kapsel en banden. Deze structuren geven de duim stevigheid en voorkomen dat er verkeerde bewegingen in het gewricht op kunnen treden. Het gewrichtsbandje dat zich aan de binnenzijde van de duim bevindt noemen we het ‘ligamentum collaterale ulnare’ van het MCP-I gewricht. Bij de skiduim is juist dit gewrichtsbandje beschadigd.

Het ligamentum collaterale ulnare kan verrekken of scheuren wanneer de duim door een grote naar buiten gerichte kracht getroffen wordt. Als hierdoor het gewrichtsbandje helemaal doorscheurt spreken we van een ‘ruptuur’. De duim kan dan op een ongebruikelijke manier naar buiten toe bewegen omdat het ligamentum collaterale ulnare deze beweging niet meer blokkeert.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een klassieke oorzaak van de skiduim is een val tijdens het skiën waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Bij hockeyers kan hetzelfde gebeuren door een val met de hockeystick in de hand. Een andere oorzaak kan zijn wanneer de uitgestrekte duim tijdens het sporten door een bal geraakt wordt en hierdoor te ver naar buiten toe ‘knikt’.

De klachten kunnen ook niet door een trauma (ongeluk of val) ontstaan. Werkzaamheden waarbij het ligamentum collaterale ulnare veelvuldig op rek wordt gebracht, kunnen het gewrichtsbandje ook beschadigen. Dit is de reden waarom het letsel ook wel ‘jachtopzienerduim’ genoemd wordt; Vroeger moesten jagers met een korte duimbeweging de nek van een vogel of konijn omdraaien. Door deze repeterende beweging treedt er een beschadiging op van het ligamentum collaterale ulnare.


Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het MCP-I gewricht (zie afbeelding).
  • Druk op de binnenzijde van het duimgewricht is pijnlijk.
  • Pijn bij duimbewegingen of bij het los en vastdraaien van een pot of deurknop.
  • Zwelling van het MCP-I gewricht (vooral na een trauma).
  • Gevoel van instabiliteit van het duimgewricht.
  • Wanneer het ligamentum collaterale ulnare volledig doorgescheurd is, kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen.


Behandeling


Als het ligamentum collaterale ulnare slechts gedeeltelijk beschadigd is, zal het zichzelf waarschijnlijk herstellen. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er afhankelijk van de ernst van het letsel een aantal behandelmogelijkheden:

  • Fysiotherapie of handtherapie.
  • Immobilisatie middels een spalk of gips gedurende 3-4 weken.
  • Operatief herstel van een volledig doorgescheurd ligamentum collaterale ulnare.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo