Radiaal Tunnel Syndroom

Posterior interosseous syndroom (PIN)


Bij het radiaal tunnel syndroom is er sprake van een zenuwbeknelling in de onderarm. De aandoening wordt ook wel posterior interosseous syndroom (PIN) genoemd.

Het radiaal tunnel syndroom komt minder vaak voor dan de vaker gediagnosticeerde tennisarm. Beide aandoeningen hebben overeenkomstige klachten en kunnen daarom soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.


Beschrijving van de aandoening


Bij het radiale tunnel syndroom raakt de nervus radialis bekneld. Dit is de zenuw aan de strekzijde van de onderarm. De beknelling bevindt zich tussen een aantal spieren en/of banden in de onderarm. Deze vormen een soort tunnel in de buurt van de buitenzijde van de elleboog. We noemen de ruimte waar de zenuw doorheen loopt de radiale tunnel.


Oorzaak en ontstaanswijze


De klachten ontstaan meestal bij mensen die veelvuldig de onderarm draaien (pronatie en supinatie). Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien. Door deze overbelasting zwellen de spieren op en worden ze hard en pijnlijk. Hierdoor kan de zenuw die daar loopt geprikkeld raken. In de tunnel kan de zenuw op verschillenden plaatsen bekneld raken.


Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de boven-buitenzijde van de onderarm.
  • Krachtverlies in de onderarm en hand.
  • De klachten nemen toe bij activiteiten waarbij de onderarm naar buiten draait tegen weerstand. Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien.
  • Er kan een verhoogde spierspanning waarneembaar zijn in de spieren die zich net onder de elleboog bevinden.
  • Meestal zijn er geen tintelingen voelbaar. Wanneer de beknelling hogerop in de arm of nek zit is het mogelijk dat er tintelingen aan de bovenzijde van de hand gevoeld worden.


Diagnose


Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de plek waar de meeste pijn zich bevindt. In het geval van het radiaal tunnel syndroom zit deze lager op de onderarm dan bij een tenniselleboog. Daarnaast kunnen de klachten opgewekt worden door de handpalm tegen weerstand omhoog te draaien vanuit een gebogen elleboogstand. Ook het strekken van de middelvinger en zenuwrektesten voor de nervus radialis zullen de klachten waarschijnlijk opwekken.

Eventueel kan er een elektromyografie (EMG) gedaan worden om de geleidingssnelheid van de zenuw te meten. Wanneer deze duidelijk trager is dan aan de andere arm is de conclusie duidelijk; de zenuw geeft zijn signalen niet goed door en zit dus ergens bekneld of is beschadigd.


Behandeling


Het belangrijkste is om de arm wat rust te geven en de spieren van de onderarm tot ontspanning te brengen om zodoende de druk van de zenuw af te halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van massage, dry needling en stretching gebeuren. Wanneer deze adviezen en therapieën niet het gewenste resultaat hebben kan de zenuw operatief vrij gelegd worden.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie