Proximaal biceps letsel

Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur


De biceps is de grote spier in de bovenarm die als hoofdfunctie heeft de elleboog te buigen. Hij loopt vanuit de onderarm over voorkant van de bovenarm tot in de schouder. Bicepsklachten voelt men vaak aan de voorkant van de schouder en de bovenarm.

Wanneer de aandoening meer naar beneden gelegen is richting de elleboog, dan spreken we over een distaal biceps letsel.


Beschrijving van de aandoening


Bij een bicepstendinitis is de pees van de biceps ontstoken. Een tendinose betekent dat de pees mindere kwaliteit krijgt (degeneratie). Dit ontstaat door ouderdom of inactiviteit.

De lange kop van de bicepspees loopt aan de voorkant van de schouder door een soort van gleuf in het bot van de bovenarm. We noemen deze gleuf de ‘sulcus intertubercularis’. Om de pees goed in de gleuf te houden zit er weefsel overheen gespannen dat samen met de sulcus intertubercularis een tunneltje vormt. Wanneer dit zogenoemde ‘ligament transversum humeri’ scheurt, kan de biceps uit de gleuf treden en klachten veroorzaken. We spreken dan van een (sub)luxatie van de bicepspees.

Bij een ruptuur scheurt in de meeste gevallen de lange kop van de bicepspees. De kans op een ruptuur neemt toe naarmate er meer degeneratie van de pees optreedt.


Klachten en verschijnselen


Pijn aan de voorkant van de schouder die erger wordt bij bewegingen boven schouderhoogte of het optillen van zware voorwerpen. De klachten zijn soms te provoceren door aan de voorkant van de schouder op de bicepspees te drukken ter hoogte van de sulcus intertubercularis (zie afbeelding).

Een subluxatie geeft mogelijk bovengenoemde klachten met als bijkomstigheid dat de patiënt met enige regelmaat iets voelt verspringen aan de voorkant van de schouder. De pees van de lange kop van de biceps treedt dan tijdens een beweging buiten de sulcus intertubercularis. Dit geeft een knappend geluid of gevoel.

Bij een ruptuur scheurt de lange kop van de bicepspees. De patiënt voelt duidelijk iets knappen in de schouder op een moment dat er kracht op de pees komt te staan. Dit kan gebeuren bij het sporten of tijdens het optillen van een zwaar voorwerp. Er ontstaat een opvallende bobbel aan de voor-buitenzijde van de bovenarm. Dit is de lange kop van de spierbuik van de biceps die gedeeltelijk los komt te liggen te liggen.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo