Metatarsalgie

Pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes


Bij metatarsalie is er pijn aan de onderkant van de voorvoet, vlak voor de plek waar de tenen beginnen. De klachten spelen met name op tijdens het lopen of staan.


Metatarsus is de Latijnse naam die specialisten gebruiken als ze de ‘middenvoet’ bedoelen.

Beschrijving van de aandoening


Er is sprake van overbelasting aan de onderkant van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Door de overdruk op één of meer kopjes van de middenvoetsbeentjes kunnen de pezen en het botvlies rond de kopjes ontstoken raken en klachten geven. Soms ontstaan er eeltplekken of likdoorns onder de voet op de plek waar de druk verhoogd is.


Oorzaak en ontstaanswijze


Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Het vetkussen onder de voet kan – naarmate we ouder worden – minder dik worden, waardoor de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes toeneemt. Schoenen met een hoge hak verhogen eveneens de druk op de middenvoetsbeentjes. Hetzelfde geldt voor een onjuist steunende binnenzool.


Een andere oorzaak wordt gezocht in het insufficiënt worden van het binnenste lengtegewelf van de voet. Dit kan tot een verkeerde drukverdeling in de voet leiden en metatarsalgie tot gevolg hebben. Ook kan een verminderde belastbaarheid van één of meer middenvoetsbeentjes resulteren in een relatieve overbelasting van naastliggende de middenvoetsbeentjes.Klachten en verschijnselen

  • Pijn in de voorvoet, vooral aan de onderzijde.
  • De klachten treden op tijdens het lopen en staan.
  • Startpijn (als er na een langere periode van rust weer bewogen wordt, zoals ’s ochtends).
  • Gezwollen voorvoet door vochtophoping.
  • Eeltplekken of likdoorns onder de voet.
  • Soms zijn er tintelingen in de tenen.

Vaak worden bij deze klachten een hallux valgus en/of hamertenen gezien.


Behandeling


De behandeling is er op gericht de drukverdeling in de voet te verbeteren. Dit kan door overgewicht tegen te gaan of het schoeisel aan te passen met een lagere hak en steunzolen. Bij langdurige klachten kan operatie overwogen worden. De operatie is er op gericht de oorzaak van het probleem weg te nemen.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo