Lumbosacraal radiculair syndroom (hernia)

LRS / hernia nuclei pulposi (HNP) / discushernia / ischias


Het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) is een verzamelnaam voor de pijn die ontstaat door compressie van een zenuwwortel in de rug. Dit kan gepaard gaan met krachtverlies, tintelingen of gevoelsverlies in het been. De meest voorkomende oorzaak van het lumbosacraal radiculair syndroom is de hernia van de rug.


Door de wervels van de rug loopt een bundel zenuwen. Bij elke ruggenwervel treden er een aantal zenuwen naar buiten toe uit richting verschillende delen van het lichaam. De zenuwen zorgen er onder andere voor dat we spieren aan kunnen sturen en dat pijnsignalen vanuit het hele lichaam doorgegeven worden aan de hersenen.Beschrijving van de aandoening


Bij het lumbosacraal radiculair syndroom raakt een zenuwenwortel bekneld of geprikkeld op de plaats waar de zenuwen het wervelkanaal uittreden. De zenuwen kunnen hierdoor minder goed signalen doorgeven. Omdat bij het lumbosacraal radiculair syndroom de zenuwen die naar de benen toe lopen aangedaan zijn, veroorzaakt dit naast rugpijn ook klachten in de benen. Zo kunnen spieren minder goed aangestuurd worden (krachtverlies) en kan het gevoel verstoord raken (pijn of prikkelingen in het been).


Oorzaak en ontstaanswijze


In 90% van de gevallen worden de klachten veroorzaakt door een discushernia. Hierbij drukt een uitpuilende tussenwervelschijf op de zenuw waardoor deze bekneld raakt. Bij een zuivere hernia treedt de nucleus pulposus uit de tussenwervelschijf. Dit is een geleiachtige kern die door zich door de vezelige buitenring (de annulus fibrosus) van de tussenwervelschijf wringt.


In enkele gevallen ligt de oorzaak bij een vernauwing in of rond het wervelkanaal. Dit kan gebeuren wanneer een wervel van vorm verandert door het ouder worden, wanneer een wervel verschuift ten opzichte van een andere wervel (spondylolisthesis) of als een wervel breekt (inzakkingsfractuur).


Ischias en hernia

De termen ‘hernia’ en ‘ischias’ worden regelmatig door elkaar gebruikt. Met ischias bedoelen we de zenuwpijn in de rug waarbij de ischiaszenuw (de nervus ischiadicus) is aangedaan. Het gevolg is uitstralende pijn naar het been toe. Deze zenuwpijn wordt vaak veroorzaakt door een hernia (uitpuilende tussenwervelschijf), maar kan ook andere oorzaken hebben.


Klachten en verschijnselen

  • Pijn in de onderrug.
  • De pijn straalt uit naar één been in het verloop van de zenuw (ischias).
  • Soms straalt de pijn uit naar beide benen.
  • Prikkelingen, gevoelsverlies of een doof of koud gevoel in het been.
  • Krachtverlies of verstoorde reflexen.
  • De uitstralende pijn kan scherp van karakter zijn en loopt door tot onder de knie tot over het onderbeen of zelfs naar de voet toe.
  • De pijn in het been staat meestal op de voorgrond.
  • De pijnklachten zijn vaak houdingsafhankelijk.
  • Rek op de zenuw verergert de klachten (straight leg raising test).


Diagnose


Op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek wordt een inschatting van de klachten gemaakt. Aanvullende onderzoek aan de hand van myelografie, caudografie, een CT-scan of een MRI wordt alleen uitgevoerd wanneer een operatie overwogen wordt of als er aanwijzingen zijn voor een andere oorzaak dan een hernia.


Behandeling


Het natuurlijk beloop van een lumbosacraal radiculair syndroom is meestal gunstig wat betreft de beenklachten. Echter kunnen de lagerugklachten in wisselende mate blijven bestaan. Het beleid is erop gericht de klachten te verlichten en een gunstig beloop af te wachten. Bedrust draagt niet bij aan een sneller herstel.


De fysiotherapeutische behandeling bestaat in de acute fase uit het geven van advies over hoe om te gaan met de klachten en het stimuleren van beweging. Daarnaast wordt (onbelaste) oefentherapie toegepast om de lagerug beweeglijk te houden. Bij een hernia kan het verstandig zijn de rug de eerste twee weken (zover de pijn dit toelaat) te strekken om het verder uitpuilen van de tussenwervelschijf te voorkomen. In een later stadium kan specifieke krachttraining van de romp- en beenspieren in belangrijke mate voorkomen dat de klachten nogmaals op zullen treden.


Operatie wordt alleen in ernstige gevallen overwogen. Een verlamming is een relatieve reden om snel te opereren. Als acute operatie niet noodzakelijk is, wordt meestal minstens 6 weken gewacht om natuurlijk herstel een kans te geven.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo