Lumbale Kanaalstenose

Neurogene claudicatio


Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken een of meer zenuwwortels bekneld. De beknelde zenuwen kunnen tot pijn in de benen tijdens het lopen leiden. Dit staat ook wel bekend als neurogene claudicatio.


Stenose betekent vernauwing. Een lumbale stenose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar.Beschrijving van de aandoening


De lumbale wervelkolom wordt gevormd door de wervels van de onderrug. De wervels zijn op elkaar gestapeld en vormen een lang verticaal kanaal. Door dit kanaal loopt een grote bundel zenuwen. Bij een kanaalstenose van de lumbale wervelkolom is het wervelkanaal vernauwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Dit geeft klachten in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een nauw wervelkanaal kan aangeboren zijn of geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf of een verdikking of plooiing van een bandstructuur in het wervelkanaal (het ligamentum flavum). Ook inzakkende wervels, tumoren, infecties en gebroken wervels kunnen tot een vernauwing van het wervelkanaal leiden.


Klachten en verschijnselen


Vaak heeft de patiënt al jarenlang bestaande rugklachten. De rugpijn wordt meestal duidelijk minder waarna de typische klachten in de benen op gaan treden.


Pijn en een vermoeidheidsgevoel in de benen (zwaar of lam gevoel).

De klachten treden op na enige tijd lopen of staan.

Prikkelingen, tintelingen, doof gevoel en krachtverlies.

In sommige gevallen kunnen blaasstoornissen optreden.

De klachten treden op als er een holle onderrug gemaakt wordt. Liggen op de buik of de rug kan de klachten verergeren.

Zitten met een ronde rug en bukken geven meestal direct verlichting. Fietsen is over het algemeen geen probleem.


Diagnose


De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto’s, een CT-scan en een MRI kunnen behulpzaam zijn bij het in beeld brengen van de vernauwing en het bepalen van de exacte locatie.


Behandeling


Wanneer de vernauwing veroorzaakt wordt door veroudering of slijtage van de wervelkolom, is het verstandig eerst conservatief te behandelen. De patiënt krijgt het advies pijnprovocerende bezigheden te vermijden zoals het maken van lange wandelingen en lang staan. Houdingsadviezen kunnen de de patiënt helpen de onderrug minder hol te houden wat de klachten vermindert. Het steunen op een winkelwagentje of rollator zorgt hier ook voor omdat men hierbij de rug iets bolt. Op lange termijn verdwijnen de klachten soms vanzelf.


Andere behandelmogelijkheden zijn het dragen van een korset of brace, behandeling met medicijnen, epidurale corticosteroïdinjecties en tractie. Mensen die niet roken hebben een grotere kans dat de conservatieve behandeling succesvol is.


Operatieve behandeling wordt overwogen als met conservatief beleid geen resultaat wordt bereikt. Hierbij wordt de compressie van de aangedane zenuwwortel(s) verholpen door meer ruimte in het wervelkanaal te maken.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo