Klimvinger

Pulley letsel / pulley ruptuur


De klimvinger is een veel voorkomende sportklimblessure die bijna alleen in de klimsport gezien wordt. De pijn bevindt zich aan de voorzijde van een of meer vingers.

In veruit de meeste gevallen zijn de middelvinger en/of ringvinger aangedaan. Dit komt omdat deze vingers het grootste deel van het lichaamsgewicht dragen tijdens het klimmen. De andere vingers kunnen ook getroffen worden. Dit komt echter veel minder vaak voor.


Beschrijving van de aandoening


De pezen die de vingers buigen liggen aan de voorzijde van de hand. Om ze tijdens buigbewegingen tegen het bot aan te houden, zitten ze goed vast met een soort van ringbandjes. We noemen dit de ‘pulleys’. Zonder de pulleys zouden de buigpezen van de hand tijdens (buig)bewegingen niet meer tegen het bot aan blijven liggen en naar voren schieten.

Wanneer één of meer pulleys gedeeltelijk of volledig doorscheuren, spreken we van een klimvinger of pulley ruptuur. Bij het geheel doorscheuren van meerdere pulleys, kan het typische ‘bowstringing’ effect optreden. De buigpees komt dan tijdens het buigen los van het bot waardoor het bot en de pees een soort van handboog-figuur vormen. De A2 en A4 pulley lijken vaker aangedaan dan de rest.


Oorzaak en ontstaanswijze


De klachten ontstaan doordat een klimmer tijdens het klimmen uitglijdt of naar beneden dreigt te vallen. In een reflex wordt er geprobeerd de val te breken door een richel in de klimmuur vast te grijpen. Hierdoor komt er een grote plotselinge kracht op de buigpezen en pulleys te staan. De pulleys kunnen maar een beperkte kracht opvangen. Als de kracht op een pulley te groot wordt, zal deze geheel of gedeeltelijk scheuren. Er kan een duidelijke ‘knak’ gevoeld worden als de pully in één keer doorscheurt.

Door veelvuldige (kleine) overbelasting tijdens het klimmen kunnen de pulleys ook geleidelijk beschadigd raken. Kleine scheurtjes maken de pulley gevoelig en kwetsbaar.


Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de voorkant van de vinger.
  • Er kan een zwelling optreden, met name na acuut letsel.
  • Druk op de aangedane pulley is pijnlijk.
  • Het buigen van de vingers tegen weerstand is pijnlijk.
  • ‘Bowstringing’ is zichtbaar bij het scheuren van pulleys A2 tot A4.


Diagnose


Als er na het lichamelijk onderzoek nog onduidelijkheid is, kan de diagnose bevestigd worden middels een echo of MRI.


Behandeling


Afhankelijk van de aard van het letsel kan er conservatieve of operatieve behandeling plaatsvinden. In de literatuur worden onder meer de volgende behandelmethoden beschreven:

  • Rust
  • Spalken
  • Tapen
  • NSAID’s
  • Operatieve reconstructie van de gescheurde pulley(s).Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie