Extensor carpi ulnaris tendinopathie

Extensor carpi ulnaris tendinitis / peesontsteking


Bij een extensor carpi ulnaris tendinopathie is de pees van de spier die ‘extensor carpi ulnaris’ heet, aangedaan. Vaak betreft het een ontsteking van de pees door overbelasting. De klachten bevinden zich aan de bovenzijde van de pols, aan de kant waar de pink zit.

De pees van de extensor carpi ulnaris loopt langs de harde knobbel die zich aan de boven- en pinkzijde van de pols bevindt (de processus styloïdeus ulnae genoemd). Dit is de plek waar de pijn over het algemeen gevoeld wordt.


Beschrijving van de aandoening


De extensor carpi ulnaris pees zorgt ervoor dat de pols kan strekken en tegelijkertijd naar de pinkzijde gebogen kan worden. Daarnaast is deze pees ook belangrijk voor de stabiliteit in het polsgewricht. De pees loopt door een tunnel van bindweefsel. Door deze tunnel wordt de pees goed op zijn plek gehouden.

De onderarm heeft onder andere de mogelijkheid om de handpalm naar boven te draaien. Deze beweging noemen we ook wel supinatie. Bij de supinatie beweging van de pols kan de pees klem komen te zitten. Dit gebeurt over het algemeen in combinatie met het buigen van de pols en het zijwaarts naar de pinkzijde toe bewegen.


Oorzaak en ontstaanswijze


De klachten ontstaan geleidelijk, meestal door overbelasting. Een extensor carpi ulnaris tendinopathie wordt vaker gezien bij tennissers (racketsporters), honkballers, golfers en roeiers. De kans op deze blessure wordt vergroot wanneer de patiënt niet voldoende kracht of beweeglijkheid van de pols heeft. Of wanneer de techniek of het materiaal niet in orde is.

Bij racketsporten worden kracht en beweging regelmatig uit de pols gehaald. Hiermee neemt het risico op een overbelasting toe. Daarnaast bestaan de bewegingen bij een sport als tennis onder andere uit het naar boven draaien van de handpalm. Dit kan inklemming van de pees veroorzaken.


Klachten en verschijnselen


  • Pijn aan de boven- en pinkzijde van de pols.
  • Soms is er sprake van lokale zwelling (van de pees).
  • Pijn bij het strekken (extensie) van de pols tegen weerstand, met name als de pols tegelijkertijd naar de pinkzijde toe gebogen is (ulnaire deviatie).
  • Mogelijk is de pees gevoelig als erop gedrukt wordt.


Diagnose


De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar kracht, beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Ook dient bij sporters gekeken te worden naar mogelijke oorzaken zoals een slechte techniek (bijvoorbeeld de tennisslag).

Een echografie of MRI kan inzicht geven in de aard en ernst van de klacht. Dit is voornamelijk van belang als de behandeling stagneert of niet afdoende werkt. De anatomie aan de pinkzijde is erg complex en kan veel individuele verschillen hebben. Zo kan de tunnel waardoor de pees loopt ook problemen geven.


Behandeling


Meestal is rust met eventueel een polsbrace voldoende om de klachten af te laten nemen. Daarna is het belangrijk om de kracht, coördinatie en beweeglijkheid rondom de pols weer op te bouwen en de oorzaak van het ontstaan van de klachten aan te pakken.

Er wordt aanvullend vaak gekeken naar de beweeglijkheid van alle kleine botjes in het pols gebied. Deze botjes moeten afzonderlijk van elkaar goed kunnen bewegen. Als hierin beweeglijkheid ontbreekt kan de pees overbelast raken omdat deze hierdoor harder moet werken.

Bij sporters is het van belang dat er ook gekeken wordt naar het materiaal en de techniek. Dit kan betekenen dat er een nieuwe bespanning op het tennisracket gezet moet worden of dat de techniek verbeterd dient te worden.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie