DISI-deformiteit

Dorsal intercalated segment instability


Bij een DISI-deformiteit is er sprake van een onderlinge standsverandering van twee handwortelbeentjes in het polsgewricht. Dit veroorzaakt klachten in de polsregio, met name bij het strekken van de pols.


Naast een DISI-deformiteit bestaat er ook een VISI-deformiteit (Volar Intercalated Segment Instability). Dit komt echter veel minder vaak voor.


Beschrijving van de aandoening


In het polsgewricht bevinden zich acht handwortelbeentjes. Ze worden verdeeld in twee denkbeeldige rijen die tegen elkaar aan liggen en samen de overgang van de onderarm naar de hand vormen. De rij die tegen de onderarm aan ligt, noemen we de ‘proximale rij’. De andere rij, die dichter naar de hand toe ligt, is de ‘distale rij’.


Bij een DISI-deformiteit spelen de handwortelbeentjes uit de proximale rij de hoofdrol. Het lunatum en het scaphoid staan niet goed in de pols gepositioneerd. Hierdoor kunnen banden (ligamenten) beschadigen. Er ontstaat een instabiliteit in het scapholunaire gewricht.Oorzaak en ontstaanswijze


Scapholunaire instabiliteit kan vele oorzaken hebben.


  • Een val op de uitgestrekte hand.
  • (Aangeboren) laxiteit van gewrichten.
  • Overbelasting door werkzaamheden of het veelvuldig op krukken lopen.
  • Frequente ontsteking van gewrichten (reumapatiënten).
  • Een breuk van het scaphoid.


Klachten en verschijnselen


De belangrijkste klachten zijn:


  • Pijn bij het strekken van de pols.
  • Krachtverlies.
  • Drukpijn op het scapholunaire gewricht.

Daarnaast kunnen er ook nog andere klachten optreden zoals het knakken of klikken tijdens polsbewegingen en problemen bij het vastgrijpen van dingen. Er kan in sommige gevallen ook een plotse hevige pijn de pols in schieten. Dit kan gepaard gaan met een verlammend gevoel.Behandeling


Afhankelijk van de situatie kunnen fysiotherapie, spalkbehandeling of operatie uitkomst bieden.

Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo