Cervicale radiculopathie

Nekhernia / hernia cervicalis


Bij een cervicale radiculopathie raakt een zenuwwortel in de nek zodanig bekneld dat in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten ontstaan. Dit voelt men meestal in de nek, arm en hand. De bekendste vorm van een cervicale radiculopathie is de nekhernia.


Verschillende factoren kunnen compressie van een zenuwwortel veroorzaken. Meestal gebeurt dit door een nekhernia. We onderscheiden hierin twee vormen; de ‘zachte’ en de ‘harde’ nekhernia. Beiden worden besproken in dit artikel.


Beschrijving van de aandoening


Het bovenste deel van de wervelkolom, de ‘cervicale wervelkolom’, wordt gevormd door de nekwervels. Dit zijn op elkaar gestapelde botten die voor de stevigheid van de wervelkolom zorgen. Tussen de harde wervels in bevinden zich ook nog zachtere structuren. Dit zijn de tussenwervelschijven, ook wel disci (enkelvoud: discus) genoemd. De tussenwervelschijven zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping en de beweeglijkheid van de wervelkolom.


Verticaal door de wervelkolom loopt het ruggenmerg. Dit is een grote bundel zenuwen die – nadat ze de wervelkolom verlaten – naar alle delen van het lichaam toe lopen. In de nek treden er bij elke wervel een aantal van de zenuwen naar buiten toe de wervelkolom uit. Ze lopen onder andere naar de armen toe en zorgen ervoor dat spieren aangestuurd worden en gevoelssignalen (zoals pijn) kunnen worden doorgegeven aan de hersenen.


Bij een zachte nekhernia zorgt een uitpuilende tussenwervelschijf voor druk op een uittredende zenuwwortel. Dit kan vrij plotseling optreden en flinke pijn veroorzaken. Er drukt dus een zachte structuur op de zenuwwortel.


Wanneer compressie op een zenuwwortel veroorzaakt wordt door kwaliteitsverlies (degeneratie) of artrose (slijtage) van de nekwervels, spreken we van een harde nekhernia. De ruimte waar de zenuwwortels doorheen uit de wervelkolom treden wordt dan langzaam kleiner. Hierdoor kunnen de zenuwwortels ingeklemd raken tussen de harde botstructuren.


Klachten en verschijnselen


  • Pijn in de nek.
  • Pijn in de arm, hand of schouderregio.
  • Tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel in de arm en hand (vingers).
  • Soms kan de pijn gevoeld worden als een ‘elektrische’ schok die plots door de arm heen schiet.
  • De klachten kunnen verergeren bij het hoesten, niesen of persen.
  • Mogelijk gevoelsverlies en/of krachtverlies.
  • Bepaalde bewegingen van de nek verergeren de klachten. Bijvoorbeeld bij het tegelijkertijd achteroverbuigen en zijwaarts buigen van het hoofd. De fysiotherapeut test dit met de ‘spurling test’.


Diagnose


De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en een MRI wanneer men een operatie overweegt. In plaats van een MRI kan soms voor een CT-scan gekozen worden. Een EMG (electromyografie) kan aanvullende informatie geven. Echter is dit niet de methode om een radiculopathie aan te tonen.


Behandeling


Het doel van de behandeling is de compressie op de zenuwwortel te verminderen. Dit lukt beter bij een zachte nekhernia dan bij een harde nekhernia. De behandeling bestaat ten eerste uit houdingsinstructies. De patiënt wordt bijvoorbeeld geadviseerd niet langdurig naar beneden te kijken, zoals bij lezen. Daarnaast is de therapie erop gericht de nek- en schouderspieren te trainen, de beweeglijkheid te verbeteren en de zenuw meer ruimte te geven.


Het dragen van een halfharde halskraag kan in de acute fase een gunstig effect hebben op het herstel, maar dient nooit zomaar toegepast worden.


Bij een harde nekhernia is er minder wetenschappelijk bewijs voor een effectieve fysiotherapeutische behandeling. Echter wordt het wel vaak toegepast omdat er naast operatief ingrijpen een gebrek is aan alternatieven. Eventueel kan een ontstekingsremmende injectie tijdelijk pijnverlichting geven. Men moet er wel rekening mee houden dat dit is niet altijd zonder risico is.

Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo