Binnenband Letsel Elleboog

Ulnair collateraal letsel


Rondom de elleboog bevinden zich verschillende banden die het gewricht stabiliteit geven. Het letsel van de binnenband van de elleboog kenmerkt zich door pijn en gevoel van instabiliteit aan de binnenzijde van de elleboog.


Pijn aan de binnenzijde van de elleboog komt met regelmaat voor. Voornamelijk in extreme posities van de elleboog kunnen de klachten ontstaan. Letsel aan de binnenband wordt daarom vaak gezien bij mensen die een (bovenhandse) werpsport beoefenen.


Beschrijving van de aandoening


De elleboog bevat twee gewrichten die samen het ellebooggewricht vormen. Dankzij deze twee gewrichten kan de elleboog buigen en strekken en kunnen we onze onderarm draaien. In de onderarm bevinden zich twee botten; de ellepijp en het spaakbeen. De binnenband van de elleboog verbindt het bot van de bovenarm met de ellepijp.


Verschillende structuren rondom de elleboog geven stabiliteit en sturing aan het gewricht tijdens bewegingen. De stabiliteit van het ellebooggewricht wordt voor 50% uit de botstructuren zelf gehaald. De overgebleven stabiliteit wordt door het gewrichtskapsel, de binnenband en de buitenband verzorgd.


De binnenband wordt door medici ook wel het ulnaire collaterale ligament genoemd. De band bestaat uit 3 kleinere bundels die voor de zijwaartse stabiliteit zorgen aan de binnenkant van de elleboog. Voornamelijk tijdens werpbewegingen of andere bovenhandse sportactiviteiten zorgt de band voor stabiliteit.


Met name wanneer de binnenband te veelvuldig of te zwaar belast wordt, ontstaan er pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. Men noemt de blessure daarom ook weleens het overbelastingssyndroom van de elleboog.


Oorzaak en ontstaanswijze


Binnenbandletsel is vaak het resultaat van herhaaldelijk bovenhands werpen. De blessure is daarom klassiek voor honkbalspelers, maar ook bij andere bovenhandse sporten komt het voor. Bijvoorbeeld bij tennis, softbal en handbal.


Voornamelijk een verkeerde techniek, verminderde flexibiliteit (lenigheid) en te snelle trainingsopbouw zijn oorzaken voor het ontstaan van overbelasting aan de binnenzijde van de elleboog.


De botstructuren van het gewricht tussen de bovenarm en de ellepijp zorgen slechts tijdens een klein traject in een beweging voor stabiliteit. Namelijk alleen rond de eindstanden, tussen de 0 en 20 graden, en boven de 120 graden buiging van de elleboog. Tijdens het werpen met de juiste techniek is de elleboog meestal 100 graden gebogen, waardoor veel van de stabiliteit vanuit de banden en spieren moet komen.


Door veelvuldig te werpen kan er laxiteit (slapheid) van de band ontstaan wat instabiliteit in het ellebooggewricht geeft. Ook wanneer de elleboog in de laatste fase van de worp wordt gestrekt, ontstaan er enorme krachten op de binnenzijde en achterzijde van de elleboog.


Laxiteit van de binnenband en niet adequaat handelen kan inklemming van weefsel aan de achterzijde van de elleboog tot gevolg hebben. Dit wordt een impingement genoemd.


Klachten aan de binnenzijde van de elleboog kunnen zowel geleidelijk als acuut ontstaan. Wanneer de klachten acuut ontstaan wordt er meestal een knap in de elleboog gevoeld. Er is dan direct veel pijn en verder sporten is dan niet meer mogelijk.


Klachten en verschijnselen


Het belangrijkste symptoom is pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Daarnaast hebben bovenhandse sporters vaak klachten tijdens een bepaald traject van een bovenhandse beweging. Bijvoorbeeld tijdens het werpen of serveren bij tennis.


Na langere tijd van instabiliteit kan er ook pijn optreden tijdens het strekken van de elleboo. Deze pijn wordt dan vaak als erg pijnlijk en scherp ervaren en wordt meestal veroorzaakt door het zogenaamde impingement, ofwel de inklemming.


Naast pijn kunnen ook zwelling en verkleuring optreden aan de binnenkant van de elleboog. Voornamelijk bij acuut letsel is de zwelling en verkleuring duidelijk aanwezig. Sporters merken ook vaak verlies van coördinatie of kracht tijdens specifieke bewegingen.


Diagnose


De fysiotherapeut stelt de diagnose aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het lichamelijk onderzoek is er voornamelijk op gericht te kijken of er instabiliteit is van de gewrichtsbanden aan de binnenzijde van de elleboog.


Bij acuut letsel of extreme laxiteit wordt meestal beeldvormend onderzoek gedaan om te bekijken of er een scheur of andere problematiek aanwezig is in de elleboog.


Behandeling


De behandeling bestaat in eerste instantie uit rust om de band weer te laten herstellen. Doormiddel van oefentherapie zal de belastbaarheid van de elleboog vervolgens verhoogd worden.


Daarnaast wordt er gekeken naar de juiste techniek. Deze wordt eventueel verbeterd door functioneel te trainen. Deze functionele training vormt een geleidelijke opbouw voor de terugkeer naar het sporten. Tijdens de therapie wordt de patiënt geadviseerd over de juiste manier van trainingsopbouw zodat herhaling van de blessure in de toekomst voorkomen kan worden.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie