Bakerse Cyste

Zwelling in de knieholte / popliteale cyste


In het geval van een Bakerse cyste ontstaat er een zwelling in de knieholte en raakt die holte gevuld met vocht. Een cyste is vaak het gevolg van een ander, onderliggend knieprobleem.


Een Bakerse cyste is een onschuldige zwelling in de knieholte. Doordat die zwelling in de weg kan zitten tijdens bewegen, kunnen er pijnklachten en een bewegingsbeperking optreden.


Beschrijving van de aandoening


In elk gewricht, dus ook in de knie, is gewrichtsvocht (synovium) aanwezig om het gewricht te smeren zodat het soepel kan bewegen. Een Bakerse cyste ontstaat wanneer teveel van dit vocht geproduceerd wordt. De druk in het gewricht wordt hierdoor verhoogd en het gewrichtskapsel gaat aan de achterzijde uitpuilen. Het kapsel is op deze plek namelijk het zwakst en wordt niet bedekt met spieren. Deze zwelling kan per dag verschillen in grootte.


Door de zwelling kunnen bloedvaten of zenuwen in de knie in de verdrukking komen, gelukkig is dit zeldzaam. Meestal wordt er meer gewrichtsvocht aangemaakt omdat er elders in de knie een irritatie of beschadiging aanwezig is. Een Bakerse cyste kan ook scheuren, dit kan erg pijnlijk zijn.


Een Bakerse cyste is een goedaardige aandoening en kan bij iedereen voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden.


Oorzaak en ontstaanswijze


De oorzaak van een Bakerse cyste is meestal een andere aandoening in de knie waardoor er teveel gewrichtsvocht wordt aangemaakt. Denk hierbij aan beschadiging van het gewrichtsoppervlak, artrose, reuma, meniscusletsel, of een los botdeeltje. Het letsel moet zich wel binnen het gewrichtskapsel bevinden, wil het een Bakerse cyste kunnen veroorzaken.
Soms ontstaat een Bakerse cyste ook zonder duidelijke oorzaak.


Klachten en verschijnselen


De klachten die voorkomen bij een Bakerse cyste zijn over het algemeen mild. Ze zijn afhankelijk van de belasting van de knie, de grootte van de zwelling en de ernst van het eventueel onderliggend probleem. Klachten die aanwezig kunnen zijn bij een Bakerse cyste:


  • Zwelling in de knieholte met een bewegingsbeperking tot gevolg.
  • Strak gevoel, kloppende sensaties en/of pijn in de knieholte.
  • De aanwezigheid van een ander knieprobleem als artrose, reuma, meniscusletsel, etc.


Diagnose


Wanneer er sprake is van een zwelling in de knieholte, zal een arts of fysiotherapeut vragen naar de duur en de aard van de klachten. Daarna zal in een lichamelijk onderzoek niet alleen gekeken worden naar de knieholte, maar ook naar eventuele andere problemen in de knie die de zwelling kunnen verklaren. Het kan dan nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen in de vorm van een echo, röntgenfoto, MRI of kijkoperatie.


Behandeling


Een Bakerse cyste hoeft niet altijd behandeld te worden. Wanneer de cyste geen of weinig klachten geeft, dan is geruststelling vaak voldoende. Een Bakerse cyste verdwijnt meestal vanzelf als de oorzaak van de extra vochtproductie in de knie behandeld wordt.


Een andere optie is om de cyste met een naald leeg te zuigen. Er zal dan ook een ontstekingsremmer ingespoten worden. Dit is echter meestal een tijdelijke oplossing omdat de oorzaak van het probleem niet aangepakt wordt.


Operatie


In uitzonderlijke gevallen wordt de cyste operatief verwijderd. Hierdoor ontstaat er natuurlijk een gat in het kapsel van de knieholte. Dit wordt met een soort matje afgedicht.


Het van groot belang om een eventueel onderliggend probleem van de knie aan te pakken. Zolang dit probleem niet wordt aangepakt, is de kans groot dat de cyste blijft bestaan of terugkeert.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie