Acute Torticollis

Scheefhals / draaihals


Acute torticollis (scheefhals) komt vooral voor bij kinderen en jong volwassenen. Het is een vrij veel voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door een pijnlijke, stijve nek en een scheefstand van het hoofd.


De scheefhals of draaihals wordt gewoonlijk gezien bij kinderen tussen de vijf en veertien jaar oud. In sommige gevallen is de patiënt wat ouder (tot 26 jaar). Bij de wat oudere patiënten tot 45 jaar zien we een dergelijke bewegingsbeperking naar één zijde toe in een minder hevige vorm bij het ‘lokaal cervicaal syndroom’.


Beschrijving van de aandoening


Er treedt een weefselzwelling op aan de buitenzijde van een tussenwervelschijf in de nek. Een peesachtige band, het ligamentum longitudinale posterius, wordt hierbij zodanig geïrriteerd dat de nek pijnlijk wordt. Om de pijn te verminderen spannen nekspieren samen zodat het hoofd opzij en in gedraaide positie wordt gehouden. Deze zogenoemde ‘antalgische houding’ is de houding waarin de pijn het minst gevoeld wordt.


Oorzaak en ontstaanswijze


Vermoedelijk wordt de weefselzwelling veroorzaakt door een inklemming van gevasculariseerd (doorbloed) weefsel ter hoogte van het uncovertebrale gewricht. Dit kan het gevolg zijn van een (verkeerde) hoofdbeweging, een ongeluk of val op de nek, of door het langdurig in een verkeerde houding liggen (met gekromde nek). Dit laatste voorbeeld verklaard waarom men vaak wakker wordt met deze klachten.


Soms voelt de patiënt een pijnlijke ‘knak’ bij het maken van een hoofdbeweging waarna de klachten ontstaan.


Klachten en verschijnselen


  • Pijn in de nek (meestal aan één zijde).
  • Het hoofd staat opzij gebogen en geroteerd (naar de niet-pijnlijke zijde)*.
  • De nek voelt stijf aan.
  • Er is en verhoogde spierspanning.
  • Het lukt meestal niet de nek in de neutrale stand te krijgen.
  • Normaal gesproken zijn er geen neurologische klachten.
  • * voorbeeld: als de pijn rechts wordt aangegeven, dan staat het hoofd juist naar links gekanteld.


Diagnose


De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten die de patiënt ervaart, de ontstaanswijze en het lichamelijk onderzoek. Het is belangrijk dat bij twijfel ernstiger letsel wordt uitgesloten.Behandeling


Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee tot drie weken vanzelf. In sommige gevallen kan men besluiten een halskraag te dragen of te behandelen met cervicale tractie (behandelvorm waarbij er voorzichtig aan de nek getrokken wordt). Andere behandelvormen zijn gericht op het verminderen van de spierspanning en de pijn.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo