Acute schouderluxatie

Glenohumerale luxatie / schouder uit de kom


Met een schouderluxatie bedoelen we dat de schouder ‘uit de kom’ is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een val op de uitgestoken elleboog of hand. Het gevolg is een zeer pijnlijke schouder die amper kan bewegen.


In Nederland vinden er naar schatting een paar duizend schouderluxaties per jaar plaats.


Beschrijving van de aandoening


De schouder bestaat onder andere uit een kop en een kom. Anders dan u misschien zou verwachten, is de schouderkom in werkelijkheid maar een klein kommetje in verhouding tot de veel grotere schouderkop. Dit levert ons grote beweeglijkheid van de schouder op, maar maakt het gewricht ook instabiel. Deze instabiliteit wordt voor een groot deel opgevangen door de spieren in de schouder en in mindere mate door het bandenapparaat dat zich om het gewricht heen bevindt.


Wanneer er een schouderluxatie optreedt schuift de schouderkop van het kommetje af waardoor het gewricht zijn gehele functie verliest. Banden en kapsels kunnen hierdoor bijkomstig beschadigd raken omdat de schouderkop verder door beweegt dan wat de omliggende structuren op kunnen vangen.


In 95% van de gevallen luxeert de kop naar voren toe uit de kom. Dit veroorzaakt dikwijls een beschadiging aan de voorrand van de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt (het labrum). Een schouderluxatie naar achteren is veel zeldzamer en wordt vaker over het hoofd gezien.Oorzaak en ontstaanswijze


Een schouderluxatie ontstaat meestal door een ongeluk of val. Wanneer iemand zijn val probeert te breken door een arm uit te steken, kunnen de krachten op de schouder zo groot worden dat de schouder uit de kom schiet.

Het kan ook veroorzaakt worden door een heftige spiercontractie als gevolg van een elektrische schok of convulsie (stuiptrekking).Klachten en verschijnselen


De patiënt heeft hevige pijn en durft de arm nauwelijks te bewegen. De schouderspieren spannen als in een reflex aan om het gewricht te stabiliseren. Omdat de kop verschoven is, is er soms een duidelijke indeuking aan de buitenkant van de schouder te zien. De kop is dan op een andere plaats te voelen, meestal aan de voorkant van de schouder.


Schouderluxaties kunnen instabiliteit van de schouder tot gevolg hebben.


Diagnose


Wanneer er een vermoeden bestaat dat de schouder geluxeerd is wordt er verder radiologisch onderzoek gedaan. Op een röntgenfoto wordt de richting van de luxatie in beeld gebracht en kan eventueel verder letsel zoals een botbreuk, spierscheur of schade aan het gewrichtskapsel uitgesloten worden.


Behandeling


Om verdere beschadiging van structuren te voorkomen moet de schouderkop terug naar zijn oorspronkelijke positie gebracht worden. Dit gebeurt afhankelijk van de situatie met behulp van spierverslappers en pijnstillende medicatie. Bij een lang bestaande luxatie kan algemene narcose overwogen worden.Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo