Achterste kruisband letsel

Ligamentum cruciatum posterius letsel


De achterste kruisband is een zeer sterke structuur die zich midden in de knie bevindt. Alleen onder forse krachten kan deze scheuren en instabiliteit in het kniegewricht veroorzaken.


Het grootste deel van de kruisbandletsels ontstaat echter aan de voorste kruisband.


Beschrijving van de aandoening


In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden beiden het bovenbeen met het onderbeen en spelen een belangrijke rol bij het bewaren van de stabiliteit in het kniegewricht.


De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren toe verschuift. Ook voorkomt hij dat de knie kan overstrekken. Wanneer er een letsel optreedt van de achterste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed opgevangen waardoor de knie instabiel wordt.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een typische oorzaak van het achterste kruisband letsel is het zo genaamde ‘dashboardtrauma’. Bij een frontale aanrijding slaat het dashboard vanaf de voorkant tegen het onderbeen aan terwijl de knie in gebogen toestand is. Hierdoor kan de achterste kruisband scheuren.


Ook het overstrekken van de knie kan letsel aan de achterste kruisband veroorzaken.


Klachten en verschijnselen


Bij een overrekking of een kleine inscheuring van de kruisband zijn de klachten erg minimaal. Wanneer de kruisband helemaal afscheurt zijn de klachten duidelijker aanwezig, maar nog steeds erg moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur.


Bij een volledige ruptuur scheurt de hele kruisband af. Dit kan gepaard gaan met een ploppend of knappend gevoel in de knie.


De knie kan direct na het letsel dik worden vanwege een bloeding die in het gewricht ontstaat. Er kan een gevoel van instabiliteit ontstaan bij het traplopen of een pijnlijke knie bij het landen op de hiel tijdens het lopen. Herkenbaar is het gevoel alsof men door de knie zakt. In sommige gevallen kan de knie op slot schieten.


Als gevolg van de instabiliteit die er in de knie ontstaat kunnen er verschillende andere blessures ontstaan door overbelasting van omliggende structuren.


Behandeling


Afhankelijk van de ernst van het letsel kan voor fysiotherapie of een operatie gekozen worden. Van een operatie zal alleen sprake zijn als er ernstige instabiliteit optreedt en de achterste kruisband daadwerkelijk gescheurd is. Dit kan bevestigd worden door middel van een MRI of kijkoperatie.


Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo
PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo