Een man die met twee handen zijn hoofd vasthoud vanwege hoofdpijn.

Hoofdpijn - Meest voorkomende soorten, wetenschappelijke onderzoeken & behandelingen

In dit artikel bespreken we wat je kunt doen tegen verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die bijna iedereen wel eens heeft ervaren. Het kan variëren van mild tot ernstig, en kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten hoofdpijn, hoe het kan ontstaan en welke wetenschappelijke onderzoeken er zijn gedaan naar de oorzaken. Ook bespreken we hoe fysiotherapie, oefentherapie en acupunctuur kunnen helpen bij het verminderen van hoofdpijnklachten.

Soorten Hoofdpijn en wat kan helpen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn en wordt meestal beschreven als een drukkend of strak gevoel rond het hoofd. Het kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en geluid. Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door stress, vermoeidheid, slechte houding of oogproblemen. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat spanning in de nekspieren kan leiden tot spanningshoofdpijn. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de spierspanning en het verbeteren van de houding, waardoor de kans op spanningshoofdpijn wordt verminderd.

Migraine

Migraine is een intense en vaak terugkerende vorm van hoofdpijn. Het wordt vaak beschreven als een kloppende pijn aan één kant van het hoofd en kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, en visuele stoornissen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat migraine wordt veroorzaakt door veranderingen in de bloedvaten in de hersenen. Een behandeling van migraine kan bestaan uit pijnstillers, triptanen en preventieve medicijnen. 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame, maar zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door intense, scherpe pijn die meestal aan één kant van het hoofd voorkomt. Het kan gepaard gaan met roodheid en tranen in het oog en verstopte neus. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat clusterhoofdpijn wordt veroorzaakt door een abnormale werking van de hypothalamus. Zuurstoftherapie, triptanen en preventieve medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen.

Sinus hoofdpijn

Sinus hoofdpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de sinussen en wordt vaak beschreven als een drukkend gevoel in het voorhoofd, rond de neus en ogen. Het kan gepaard gaan met verstopte neus, vermoeidheid en koorts. Pijnstillers, decongestiva en corticosteroïden kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het verlichten van de symptomen.

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn stress, vermoeidheid, slechte houding, oogproblemen, menstruatie, uitdroging, te veel of te weinig slaap, en spanning in de nek- en schouderspieren. Wetenschappelijke onderzoeken hebben ook aangetoond dat sommige voedingsmiddelen, zoals kaas en chocolade, en hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de menstruatie of menopauze, hoofdpijn kunnen veroorzaken.

 

Behandeling van hoofdpijn

De behandeling van hoofdpijn is afhankelijk van de oorzaak. Pijnstillers zijn vaak effectief bij het verminderen van de symptomen van hoofdpijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het regelmatig gebruik van pijnstillers juist hoofdpijn kan veroorzaken. Triptanen zijn medicijnen die specifiek zijn ontwikkeld voor de behandeling van migraine.Preventieve medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor mensen die frequent last hebben van migraine of clusterhoofdpijn.

Fysiotherapie bij hoofdpijn

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van hoofdpijnklachten. Het kan de spierspanning verminderen en de houding verbeteren, waardoor de kans op spanningshoofdpijn wordt verminderd. Ook kan fysiotherapie helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van de druk op de zenuwen die hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van deal gehele gezondheid en welzijn. 

Oefentherapie Cesar/Mensendieck en hoofdpijn

Deze therapie richt zich op het verbeteren van de houding en bewegingsgewoonten van een persoon, waardoor de kans op hoofdpijnklachten wordt verminderd. Door middel van oefeningen gericht op ontspanning, ademhaling, en het versterken van de spieren in de nek en schouders, kan oefentherapie helpen bij het verminderen van de spanning in deze gebieden en dus ook hoofdpijnklachten.

Acupunctuur en hoofdpijn

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten op het lichaam geplaatst om de energie balans in het lichaam te herstellen. Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de effectiviteit van acupunctuur bij hoofdpijn. Een overzichtsstudie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Cochrane Database of Systematic Reviews, concludeerde dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn voor migraine hoofdpijn, in vergelijking met geen behandeling of met gebruikelijke zorg. Ook bleek uit deze studie dat acupunctuur een vergelijkbaar effect heeft op spanningshoofdpijn als pijnstillers.

 


Algemene handige tips om hoofdpijnklachten te verminderen: van stressvermindering tot houdingsaanpassingen

Naast de eerder genoemde behandelingen zijn er ook andere dingen die je kan doen om hoofdpijnklachten te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips:

1.    Drink voldoende water: uitdroging kan een oorzaak zijn van hoofdpijn, dus het is belangrijk om genoeg water te drinken.
2.    Verlaag stress: stress kan spanning veroorzaken in de spieren van de nek en schouders, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld meditatie, yoga, of diepe ademhalingsoefeningen.
3.    Pas je houding aan: een slechte houding kan leiden tot spanning en hoofdpijn. Zorg voor een goede ergonomische houding bij zitten, staan en werken.
4.    Verminder gebruik van schermen: langdurig kijken naar een scherm kan de ogen vermoeien en hoofdpijn veroorzaken. Probeer regelmatig pauzes te nemen en afstand te nemen van de schermen. Stel verder je apparaten zo in dat het blauwe licht in de avonden uitgeschakeld wordt.
5.    Slaapvoldoende: slaaptekort kan hoofdpijn veroorzaken. Zorg voor voldoende slaap en een regelmatig slaapritme.
6.    Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: sommige voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn veroorzaken bij sommige mensen. Houd een voedingsdagboek bij om te achterhalen welke voedingsmiddelen bij jou hoofdpijn veroorzaken en vermijd deze zoveel mogelijk.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat hoofdpijnklachten verschillende oorzaken kunnen hebben en dat er geen één oplossing is die voor iedereen werkt.

 

Op zoek naar professionele hulp bij hoofdpijnklachten?

Bij PhysiqCare Fysiotherapie & Gezondheid te Zoetermeer bieden we een uitgebreide aanpak voor het behandelen van hoofdpijn. Zo kun je naast Fysiotherapie denken aan OefentherapieCesar/Mensendieck, maar ook Acupunctuur. Ons professionele team maakt een behandelplan op maat om de hoofdpijnklachten snel verleden tijd te laten zijn.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe we je kunnen helpen jouw hoofdpijnklachten te verminderen.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo