Een dry needling behandeling op een rug van een patiënt uitgevoerd door een fysiotherapeut.

Dry Needling vs. Acupunctuur: Wat moet je kiezen?

Dry needling behandelt spierknopen, terwijl acupunctuur de energiestroom balanceert.

We hebben allemaal wel eens gehoord van acupunctuur, de eeuwenoude Chinese geneeskundige behandeling waarbij dunne naalden in het lichaam worden gestoken. Maar heb je ook gehoord van dry needling? Deze behandeling, hoewel vergelijkbaar qua techniek, heeft verschillende doelen en oorsprong. Laten we eens duiken in de intrigerende wereld van deze twee behandelingen!

De Oorsprong en Geschiedenis

Acupunctuur: Oude Oosterse Wijsheid

Acupunctuur dateert van duizenden jaren terug en heeft zijn wortels in de traditionele Chinese geneeskunde. Het idee is dat het lichaam energiekanalen heeft, bekend als 'meridianen'. Wanneer deze kanalen geblokkeerd zijn, kan acupunctuur ze openen en de energie, of 'qi', weer laten stromen.

Dry Needling: Een Moderne Wending

In tegenstelling tot acupunctuur, is dry needling een relatief nieuwe behandeling. Het richt zich op "triggerpoints" in de spieren, die pijn kunnen veroorzaken. Door een naald direct in deze punten te steken, kan de spier zich ontspannen en de pijn verminderen.

De Technieken Vergeleken

Het Gereedschap

Bij beide technieken worden dunne, roestvrijstalen naalden gebruikt. Het grote verschil? De plaatsing en het doel van de naalden.

Doelen en Resultaten

Bij acupunctuur is het doel om de energiestroom te herstellen, terwijl bij dry needling het doel is om gespannen spieren te ontspannen. Hierdoor kan de ene techniek effectiever zijn voor energetische problemen en de andere voor spierpijn.

Welke behandeling is geschikt voor jou?

Denk aan een verstopte gootsteen. Acupunctuur zou proberen de blokkade te verwijderen zodat het water weer stroomt, terwijl dry needling direct zou ingrijpen op het probleemgebied om de blokkade te verwijderen. Welke is beter? Dat hangt af van de specifieke problemen en voorkeuren van een persoon.

Vind je het idee van energiekanalen aantrekkelijk en geloof je in de oude Oosterse geneeswijzen? Dan is acupunctuur wellicht iets voor jou. Als je daarentegen directe verlichting van spierpijn zoekt, kan dry needling een effectievere optie zijn.

Voel je een prikkel om meer te weten of wil je een van deze behandelingen zelf ervaren? Neem dan nu contact met ons op en maak een afspraak om te ontdekken welke behandeling het beste bij jou past!

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo