2 foto's naast elkaar waarvan de linker een foto van een fysiotherapeut dat een patiënt behandeld en rechterfoto een behandelkamer in een fysio praktijk

Zorgverzekering Update voor 2023

De belangrijkste informatie rondom vergoedingen en verzekeren voor fysiotherapie.

Alsjeblieft! De belangrijkste informatie rondom vergoedingen en verzekeren voor fysiotherapie. We geven je naast algehele informatie ook ons advies, alle aanvullende pakketten op een rij en ook alle zorgverzekeraars in een overzicht. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust aan ons. Wij helpen je graag!

Hoeveel fysiotherapie heb je nodig?

Dat is de belangrijkste beginvraag. Bepaal hoe groot de kans is dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had je het afgelopen jaar nodig? Sport je veel dan biedt dat naast enorme voordelen ook een verhoogd blessurerisico. Ook als je vaak last hebt van spieren of gewrichten, is de fysiotherapeut misschien vaker nodig. Een ruime dekking kan in dat geval raadzaam zijn.

Check het aantal behandelingen

Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat je nodig denkt te hebben. We hebben een overzicht van aanbevolen polissen opgesteld. In deze polissen wordt er een faire vergoeding gegeven, zijn voldoende behandelingen opgenomen en wordt geen medische selectie toegepast.

PAS OP Kleine lettertjes

Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking. Het kan ook zijn dat je op basis van huidige gezondheidsproblemen wordt uitgesloten voor een bepaalde aanvullende verzekering (niet voor de basisverzekering, de zorgverzekeraar moet je aannemen voor de basisverzekering). Zorgverzekeraars zijn goed in de zogenaamde kleine lettertjes. Bestudeer deze goed alvorens over te stappen.


Misverstanden rondom ons praktijktarief

Er bestaan wat misverstanden over wanneer ons praktijktarief van toepassing is. Ons praktijktarief fysiotherapie betaal je alleen als je niet of onvoldoende verzekerd bent voor fysiotherapie.

Dus stel je hebt 6 behandelingen in je aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar, maar je hebt 8 behandelingen nodig dan betaal je voor die 2 behandelingen ons praktijktarief. De eerste 6 behandelingen worden direct gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Voor de andere 2 behandelingen ontvang je een factuur (die factuur kan je niet indienen bij jouw zorgverzekeraar). Ons praktijktarief is ook anders dan het tarief wat jouw zorgverzekeraar vergoed. Dit komt omdat iedere zorgverzekeraar een ander tarief vergoed wat onder onze kostprijs is. Theoretisch gezien zouden we met het gemiddelde tarief en wat de zorgverzekeraar vergoed 15 min moeten behandelen, maar dat doen wij natuurlijk niet om de kwaliteit van onze behandelingen hoog te houden.

Niet verzekeren voor fysiotherapie? Soms een slimme keuze!

Je bent niet verplicht te verzekeren voor fysiotherapie. Het zit immers in je aanvullende pakket, je kunt zelf kiezen. Het komt nogal eens voor dat mensen jaren een aanvullend pakket afsluiten, maar de fysiotherapeut nooit nodig hebben gehad. Gemiddeld betaalt je al snel € 180 op jaarbasis. Dat zijn per jaar gemiddeld 4 behandelingen fysiotherapie. Gemiddeld behandelen we 7-8 keer dus twee jaar geen aanvullende polis is dan een aantrekkelijkere optie. Een ander voordeel is dat de fysiotherapeut minder opgelegde administratietijd kwijt is, tijd die hij/zij in de behandeling kan stoppen.

Ons advies is overigens wel om jaarlijks geld te reserveren.

Eigen risico en fysiotherapie

In ruim 80% van alle gevallen wordt fysiotherapie vanuit jouw aanvullende pakket vergoed. Er geldt dan nooit een eigen risico. Bij fysiotherapie uit de basisverzekering betaal je wel eerst een eigen risico. Wanneer fysiotherapie in de basisverzekering valt is nogal complex. Uiteraard kun je het altijd jouw fysiotherapeut vragen.

Verwijzing van arts niet nodig

Verwijzing van een arts of specialist is niet nodig. Je kunt direct naar de fysiotherapeut!

Aanvullende vragen

Zorgverzekeringen zijn vooral niet transparant. Heel veel polissen met nog meer kleine lettertjes. Zorgverzekeraars hebben ook weer heel veel zogenaamde labels. Hoewel die labels onder één zorgverzekeraar vallen, zijn zaken toch behoorlijk anders geregeld.

Als je vragen hebt over jouw persoonlijke situatie, vraag het dan aan jouw fysiotherapeut. We kijken of we samen tot een goede oplossing kunnen komen!

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo