Een fysiotherapie behandeling aan een been

Wat is pijn?

De uitspraak "het zit tussen je oren" is dan ook een te letterlijke uitspraak. De pijn is namelijk altijd echt!

Het lichaam is een complex en sterk apparaat waarbij het brein een enorm grote rol speelt bij het bewegend functioneren en het beleven van pijn. Pijn hoeft namelijk niet gelijk te staan aan weefselschade, gek hé? Dat betekent dat je pijn kan ervaren, terwijl de lichamelijke structuren tiptop in orde zijn nadat er een blessure (acute fase) is geweest. Dit zie je veelal terugkomen bij mensen met chronische rugpijnen (langer dan drie maanden pijn) die in het verleden wel eens "door hun rug" zijn gegaan. De rug is oké! Maar het brein denkt van niet. De uitspraak "het zit tussen je oren" is dan ook een te letterlijke uitspraak. De pijn is namelijk altijd echt!


Fysiotherapie Zoetermeer

Je brein voor de gek houden

Op meerdere manieren kan je je brein voor de gek houden. Vaak door veel te denken aan de pijn, of te denken dat de rug echt heel erg beschadigd is. Ook het aanpassen van het bewegen om "minder" pijn te ervaren is een hele onbewuste bekende manier. Het brein gaat dan onterecht echt denken dat er schade is en gaat pijn in dit gebied projecteren!


Fabel!! "Pas op, als je bukt krijg je pijn"!

Wellicht de allergrootste misvatting ooit in het land der fysiotherapie. "Niet naar voren bukken, daar krijg je pijn in je rug van" of de "je kan beter goed nadenken over hoe je moet bukken, dadelijk schiet het in je onderrug". Door vele nieuwe wetenschappelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat deze opvatting(en) totaal niet gefundeerd zijn in de chronische fase bij mensen met lage rugpijn klachten, sterker nog, deze worden door de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken totaal ontkracht. Om dit te kunnen begrijpen ga ik je eerst vertellen waar pijn voor dient.


Wat is pijn?

Gelukkig, je voelt pijn. Gekke uitspraak van mij hé, maar pijn heeft een hele belangrijke functie voor het menselijk lichaam en functioneren. Pijn is namelijk de beveiliger van jouw lichaam! Een innerlijk alarmsysteem dat aangeeft of er schade wordt gedaan aan jouw lichaam. Het is ook fijn om te weten dat het lichaam met de soorten pijn aan kan geven welke structuur van jouw lichaam onderhevig is aan mogelijke schade. Zo geeft zenuwpijn een meer schietende en stekende pijn en geeft spierpijn een meer zeurende pijn. Fijn dat jouw lichaam je dit kan aangeven! Helaas is pijn geen prettige sensatie en wil je er zo min mogelijk van voelen!


Te gevoelig alarmsysteem

Wanneer er veel is ingebroken (weefselschade) in het huis (jouw lichaam) kan het zo zijn dat het inbraaksysteem (het brein) wat scherper raakt afgesteld. Het veel denken aan de pijn, negatieve gedachten over de pijn of het doelbewust anders bewegen om geen pijn te ervaren zijn allemaal manieren waardoor het inbraaksysteem te scherp kan worden afgesteld.

Zou er nut zijn als er een blaadje tegen de ruit aan komt en het alarmsysteem afgaat? Nee, dat zou niet fijn zijn, dan zou de politie (pijn) continue moeten komen om te kijken wat er aan de hand is en daar wordt de baas (jijzelf) niet heel blij van.

We moeten er daarom ook naar streven dat het alarmsysteem afgaat als er ook echt een inbreker (weefselschade) is en niet bij een blaadje die naar binnen vliegt.


Hoe kunnen we het alarmsysteem weer goed zetten?

Het is belangrijk dat het brein weer leert dat het lichaam veilig en sterk is. Hiervoor is het belangrijk om in functie te bewegen. Ik zeg altijd tegen de patiënt; "als de onderrug niet had willen buigen dan had het dat ook niet gekund". Leer je brein ervaren dat het bukken vanuit de rug geen schade brengt, leer je brein te ervaren dat je met het natuurlijk buigen pijnvrij activiteiten uit kan voeren!

Het brein zal zich vaak binnen 4-6 weken gaan afstemmen en minder gevoelig worden, mits er dagelijks "gewoon" bewogen wordt. Om in het Cruijfiaans te verwoorden; "bewegen is simpel, maar het moeilijkste is simpel bewegen".


Fysiotherapie Zoetermeer


Relaxt, beweeg en heb plezier

Het is belangrijk dat je ontspant, laat de spanning en negatieve gedachtes los. Ga bewegen, zonder te denken aan het bewegen, voer taken uit en geen losse bewegingen. Zorg ervoor dat je plezier ervaart met hetgeen dat je doet, positiviteit en plezier is de kern tot een perfect afgesteld inbraaksysteem!

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo