Waarom is sport en beweging goed voor ons?

Waarom is sport en beweging goed voor ons?

De mens in is staat fysieke voordelen te behalen door gedoseerd te bewegen! Wat is dat nou?

Waarom is sport en bewegen nu eigenlijk zo goed voor de mens?

Bent u wel eens met uw arm in het gips geweest? Zo ja, dan weet u vast wel hoe uw arm eruitzag toen die na zes weken uit het gips kwam. De arm was waarschijnlijk dun en voelde heel stijf en soms pijnlijk aan. Naarmate u meer ging bewegen met de arm, wellicht onder begeleiding van een fysiotherapeut, kreeg de arm meer kracht en trok de stijfheid en pijn langzaamaan weg. Dit "herstel" kwam doordat de arm weer blootgesteld werd aan dagelijkse belastingen, ofwel bewegingen die u er mee ging maken. In principe werkt elk deel van het lichaam zo, spieren, pezen, botten, bloedvaten, het hart, de longen en zelfs de huid wil beweging hebben om zichzelf gezond te voelen!


Moet je dan constant bewegen?

Constant bewegen is een ruim begrip, het lichaam heeft immers ook slaap nodig om herstel te bieden aan spieren, botten etc. We spreken dan ook van "dagelijks gedoseerd bewegen". Maar wat is nu precies "dagelijks gedoseerd bewegen"? De gezondheidsraad heeft aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2017 een advies uitgebracht over een nieuwe beweegrichtlijn. De beweegrichtlijn stelt de mens in is staat fysieke voordelen te behalen door het gedoseerd te bewegen! De beweegrichtlijn geldt wel als een minimum en dient dan ook met enige vrije ruimte van interpretatie "gelezen" te worden.


Moet ik dan zwaar sporten?

Het is een misvatting om altijd te denken aan zwaar intensieve sporten zoals een strak trainingsschema in een sportschool, intensief hardlopen of een uur lang banen zwemmen op het moment dat er gesproken wordt over "het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke conditie d.m.v. bewegen". Zoals de beweegrichtlijn van 2017 al aangeeft, sporten is al op het moment dat de hartslag omhoog gaat. Deze adviezen kunnen dus ook in het dagelijks leven geïmplementeerd worden zoals het naar school brengen van uw kinderen op de fiets i.p.v. met de auto of het wandelen naar het stadscentrum i.p.v. wederom de auto te pakken. Op zulke moment werkt u zeer zeker aan uw lichamelijke en geestelijke conditie, zonder dat u het vaak door heeft!


Het gevaar in niet voldoende bewegen

Als fysiotherapeut zijnde zijn wij ook als een soort van klokkenluider. Niet genoeg bewegen brengt ook velen gezondheidsrisico's met zich mee zoals het "sneller" kunnen krijgen van hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, diabetes mellitus type 2 en meerdere chronische aandoeningen.


Wat kunnen de fysiotherapeuten van PhysiqCare u bieden?

Fysiotherapie is meer dan het ouderwetse gedachtegoed "massage". Wij fysiotherapeuten zijn opgeleid om u te begeleiden en te ondersteunen naar een actieve leefstijl waarin het minimaal voldoen aan de beweegrichtlijn (zie hierboven) een streven is die wij in overleg met u willen behalen. Wij vormen dan ook een adviserende en coachende rol om uw algehele lichamelijke en geestelijke conditie een setje in de juiste richting te geven. Dus we kijken niet enkel en alleen naar uw benoemde klachten, maar meer naar u als persoon en uw lichaam in zijn geheel.  Wij fysiotherapeuten van PhysiqCare streven ernaar om te kijken naar uw wensen en behoeftes omtrent uw fysieke doelstellingen waarin actieve interventies een centrale rol speelt.

Masseren wij dan niet? Wij masseren, indien wij oprecht denken dat de klacht verholpen kan worden hiermee of ondersteuning biedt in het herstelproces, echter zal het vaak een secundaire rol innemen. Wij werken dan ook "probleemoplossend" en niet "symptoom verminderend"! Uw problemen proberen wij dan ook op te lossen volgens de nieuwste uit onderzoek en in praktijk bewezen behandeltechnieken.


Kan ik onder begeleiding sporten bij PhysiqCare?

Ja wij bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding te sporten in onze trainingszaal om zo aan uw portie verantwoorde beweging te komen. Dit kan zowel als 1 op 1 training onder begeleiding van een personal trainer of fysiotherapeut, maar ook in de vorm van groepstrainingen onder begeleiding van ons.

Wilt u toch liever vrij sporten bij ons zonder constante begeleiding. Dat kan ook door middel van een maandelijks abonnement. Wel heeft u dan altijd de mogelijkheid om training/voeding advies en informatie te vragen bij één van onze personal trainers of fysiotherapeuten. Zo staat u er dan toch niet helemaal alleen voor!

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo