Een foto van een man dat een pijn heeft tussen zijn schouderbladen.

Pijn tussen de schouderbladen? Probeer fysiotherapie!

Pijnklachten tussen de schouderbladen zien wij veel bij personen die zittend werk of zwaar fysiek werk uitvoeren.

Pijn tussen de schouderbladen? Probeer fysiotherapie!

Veel mensen ervaren regelmatig een zeurende, doffe, branderige, soms uitstralende pijn tussen of rondom de schouderbladen. De klachten kunnen aan één zijde zijn, maar ook aan beide kanten voorkomen. Deze klachten kunnen uitstralen naar de schouder, nek en arm. Dit kan heel vervelend zijn, het kan je beperken in werk of vrije tijd. Soms geven mensen aan de pijn te voelen bij diep ademhalen. Ook kunnen er, met name s ’nachts, tintelingen in vingers of handen ontstaan. Daarnaast kan er hoofdpijn optreden.


Waar komt pijn tussen de schouderbladen vandaan?

Pijnklachten tussen de schouderbladen zien wij veel bij personen die zittend werk of zwaar fysiek werk uitvoeren. Na verloop van tijd kan er in de schouderbladspieren te veel spanning ontstaan die pijnklachten geeft. Deze spanning kan in de hele spier vervelend aanvoelen, soms wordt de pijn gevoeld op een specifiek punt. Dit zou een ‘spierknoop” kunnen  zijn. In deze “knopen” houdt de spier lokaal veel spanning vast. Naast spanning en pijn kan het zijn dat je voelt dat de nek of bovenrug wat stijf is en minder soepel beweegt. Misschien merk je de laatste tijd dat je niet zo makkelijk omkijkt in het verkeer. Stress en spanning op werk of privé kunnen zorgen dat de klacht langer aanhoud of erger wordt. Lang achtereen zitten in een statische houding kan ervoor zorgen dat de klacht langer aanhoudt.


Wat te doen tegen pijn tussen de schouderbladen?

Bewegen helpt vaak om de pijn te verlichten. Ga een stukje wandelen, licht sporten of naar het zwembad. Yoga en rekoefeningen kunnen helpen tegen de pijn. Ook warmte kan fijn zijn tegen schouderblad en nekklachten, neem een warme douche of bad, of ga naar de sauna. Probeer eens wat vaker een pauze te nemen tussen werk door, zodat je niet te lang in dezelfde werkhouding zit.

Heb je last van pijn tussen de schouderbladen of komt dit regelmatig terug, dan kunnen wij bij  PhysiqCare Fysiotherapie in Zoetermeer je helpen. Door middel van een intake kijken we samen waar de schouderbladklachten precies vandaan komen. Daarna bespreken we een behandelplan om de klachten aan te pakken, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen en werken. Vaak bestaat dit uit een combinatie van behandelvormen.

Een behandelvormen voor pijn tussen de schouderbladen kan ‘Dry Needling” zijn. Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut een naald in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij “Dry Needling” wordt een hele dunne ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Het inbrengen van het naald voel je bijna niet. Bij het aanprikken van de spier kan deze spier zich licht aanspannen, dit kan een beetje gevoelig zijn. Na het aanprikken zal de spier ontspannen en heb je minder last van pijnklachten. Lees meer over Dry Needling


Binnen PhysiqCare in Zoetermeer kun je voor “Dry Needling” terecht bij: Pouya Arami.


Regelmatig gebruiken we Kinesiotape in onze behandeling. Hiermee kunnen gewricht worden “gestuurd” in de juiste richting, of kan een pijnlijke beweging worden beperkt. Kinesiotape kan ook over de spieren worden geplakt om zo de doorbloeding te bevorderen. Je kunt met deze tape douchen en dit blijft meestal 4-5 dagen zitten. De tape kan ook worden geplakt om de zit of sta houding te corrigeren.


Voor pijn tussen de schouderbladen kan “Dry Cupping” worden toegepast. Hierbij worden cups op de pijnlijke spieren gezet en licht vacuüm getrokken. Enkele minuten blijven deze cups met onderdruk op de huid staan. Dit zorgt ervoor dat lokaal meer bloedstroming is en pijnklachten verminderen. Je kunt een lichte blauwe plek aan de behandeling overhouden, deze is meestal binnen een week weer weg. Lees meer over ''cupping''

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo