Lage rugklachten? Fysiotherapie kan een oplossing zijn!

Lage rugklachten? Fysiotherapie kan een oplossing zijn!

Naar schatting maakt 60 tot 90% van de westerse bevolking minstens 1 keer in het leven een periode door van lage rugklachten

Heb je ook wel eens lage rugklachten gehad? Dan ben je zeker niet de enige! Lage rugklachten is de meest voorkomende fysieke klacht in Nederland en de rest van wereld. Sterker nog het is de meest voorkomende gezondheidsklacht. Dat betekent dat er veel mensen last van hebben. Naar schatting maakt 60 tot 90% van de westerse bevolking minstens 1 keer in het leven een periode door van lage rugklachten. Daarvan is het zelfs zo dat 1 op de 5 mensen chronische rugklachten heeft. Zo is dit ook bij ons in de praktijk de meest voorkomende klacht.


Maar er is ook hoop! Want van al die mensen is er maar bij 5% specifieke oorzaken te vinden. Specifieke oorzaken worden gezien als bijvoorbeeld een wervelbreuk, hernia of osteoporose. Dus dat betekent dat we van 95% van de gevallen geen ernstige duidelijke oorzaken kunnen vinden.

Dat er geen duidelijke oorzaken te vinden zijn betekent niet dat er geen pijn aanwezig is. De pijn is er wel en gaat vaak gepaard met spierspanning, stijfheid en eventueel uitstraling naar de benen.


Hoe kan het dan toch dat veel mensen last hebben van de lage rug zonder duidelijke oorzaak?


Hier kunnen meerdere factoren een rol in spelen denk aan verminderde lichamelijke of mentale conditie, stress en spanning, vermoeidheid, weinig lichaamsbeweging, te zwaar fysiek werk, statisch of repeterende bewegingen of overgewicht. Vaak denk je niets anders te doen dan wat je altijd doet en opeens heb je toch last van je rug. Maar door deze factoren kan de belasting die hetzelfde is gebleven zoals je gewend was te veel zijn voor je lichaam en raakt je lichaam uit balans wat zich kan uiten in rugklachten.


Door te bewegen verbeter je niet alleen je lichamelijke conditie maar ook je mentale gesteldheid. Daarbij blijkt uit onderzoeken dat positief denken over je klacht en vaak bewegen bij kan dragen aan je herstel!


Dus raap jezelf bij elkaar en ga lekker bewegen! Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hoeft er ook niet alleen voor te staan, want bij PhysiqCare Fysiotherapie staan wij klaar om je hierbij te helpen en te motiveren! Door middel van een intake kunnen we samen kijken waar de rugklachten vandaan komen en maken we samen een persoonlijk en uniek behandelplan op basis van je wensen en kunnen. Vaak bestaat dit uit een combinatie van zowel in de behandelkamer als in de oefenzaal actief bezig zijn.


PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo