Een meetlint

Het beste dieet bestaat niet!

Je kunt beter af en toe een beetje gecontroleerd zondigen.

De meesten van ons herkennen het wel: op een kwade dag wil je favoriete jeans niet meer dicht. Je besluit dat het nu echt tijd is geworden om je oude figuur weer terug te krijgen. Vol wanhoop ga je op zoek naar het perfecte dieet. Voordat je het weet zie je dan door de bomen het bos niet meer. Het ene dieet belooft je nog meer resultaat zonder enige inspanning dan het andere.

De weg naar succesvol afvallen begint bij jezelf

Het begint er allemaal mee dat je je bewust wordt van het feit dat het echt tijd is geworden om af te vallen. Vraag jezelf vervolgens af wat het je allemaal werkelijk waard is om die extra kilo’s weer te verliezen. Met alleen willen kom je er namelijk niet! Het roer moet om. Drastisch. Je kunt jezelf namelijk niet ongestraft vol blijven proppen met allerlei lekkere, maar o zo ongezonde voeding. Niet alleen voor je mooie jeans maar ook voor je algehele gezondheid.

Pas op met pillen, shakes en voedingssupplementen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Trap er dus niet in! Pillen, shakes en voedingssupplementen zijn doorgaans geen recept voor een gezonder en slanker lichaam. Het enige dat zij doorgaans doen is de kassa van het bedrijf dat ze aan jou verkoopt spekken. Geloof die mooie verhalen van tevreden gebruikers die je online ziet dan ook niet zomaar. Helaas worden veel van die dingen tegenwoordig gemanipuleerd. Want, wees eens eerlijk, wie kent er iemand die met pillen, shakes of voedingssupplementen blijvend gewicht is kwijtgeraakt?  

Dieethypes komen en gaan

Inderdaad, met grote regelmaat is er weer een nieuw dieet waar iedereen voor warm loopt. Helaas heb je daar op de lange termijn helemaal niets aan. Wel eens van het jojo-effect gehoord? Je crash dieet heeft namelijk gewerkt en je past weer in je mooie jeans, maar wat gebeurd er daarna? Wetenschap leert ons dat bijna 95% van de mensen die wat voor een crash dieet dan ook hebben gevolgd, na 12 maanden na de start van hun dieet zwaarder zijn dan hun begin punt!

Kom in beweging

Bij een gezondere leefstijl hoort natuurlijk ook bewegen. Gezonder eten en bewegen is een gouden combinatie. Dat is inmiddels ruimschoots wetenschappelijk aangetoond. Dus, hup, kom in actie! Ga naar de sportschool, of leg jezelf andere lichamelijke activiteiten op. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt of je werk en neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift.

Maak goede afspraken met jezelf

Inderdaad: het succes van jouw strijd tegen de kilo’s valt of staat met de afspraken die jij met jezelf maakt. Zo simpel is het. Neem jezelf dus geen dingen voor waarvan je vooraf al weet dat je je er niet aan zult houden. Dus: “Ik drink geen biertjes of wijntjes meer”, werkt niet als je vooraf al weet dat je dat niet gaat doen. Hetzelfde geldt voor andere zaken, zoals:

  • Pizza’s;
  • Koek, snoep en andere zoetigheden;
  • Frisdrank;
  • Fastfood.  

Goede raad: Leer maat houden

Niemand houdt het vol om omwille van de kilo’s nooit meer iets lekkers dat misschien niet zo gezond is te eten. Je kunt dus beter af en toe een beetje gecontroleerd zondigen. Neem één chocolaatje in plaats van een hele doos, of beperk jezelf tot 2 puntjes pizza als je gezellig met vrienden bent, in plaats van een hele voor de TV. Zo hoef je al dat lekkers niet te missen en kun je jezelf makkelijker aan de afspraken houden.    Zoek lotgenoten  Samen sta je sterk. Kijk in je omgeving of er nog meer mensen zijn die graag van hun overtollige kilo’s af willen. Met z’n tweeën zijn al die goede voornemens makkelijker vol te houden. Lukt dat niet? Overweeg dan om bijvoorbeeld bij een personal trainer of fysiotherapeut een wekelijkse ‘sport’ afspraak te maken. Dan heb je een goede stok achter de deur. Het sporten zelf hoeft je niet expliciet af te laten vallen, maar zorgt er wel vaak voor dat je keuzes omtrent je eten meer weloverwogen zijn. Je vindt het vaak zonde om ‘slecht’ te eten wanneer je gesport hebt.   Ten slotte  Laat je niet gek maken door je gewicht. Ga niet een paar keer per dag op de weegschaal staan wanneer je het roer net omgegooid hebt. Je gewicht zal niet lineair naar beneden dalen. Je gewicht kan dagelijks fluctueren door stress, slaaptekort en voor vrouwen geld dat ook tijdens hun menstruatiecyclus. Zorg dat je niet ongeduldig raakt en voorkom zo teleurstellingen. Het heeft soms maanden of jaren geduurd voordat die extra kilo´s eraan zaten. Verwacht dus niet dat al die kilo’s binnen een paar weken allemaal weer weg zijn. Neem je tijd en je zal zien dat de kilo’s eraf vliegen.

Wordt vervolgd!

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo