Een acupunctuur behandeling

Acupunctuur voor kankerpatiënten

Studies tonen aan dat acupunctuur kanker gerelateerde problemen kan verbeteren.

Oncologische Acupunctuur, ofwel acupunctuur voor kankerpatiënten, is sterk in opkomst. In de Verenigde staten en in Israël is dit sterk in opkomst, en het is beschikbaar in de grote oncologische ziekenhuizen aldaar. In Nederland is het Rijnstate ziekenhuis ook bezig met een programma. Ook de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap noemen acupunctuur voor verschillende aandoeningen.

Wat zijn de voordelen van acupunctuur voor kankerpatiënten en kankeroverlevenden?

  • Verminderde pijn. Acupunctuur behandeld gewrichtspijn, spierpijn, hoofdpijn en neuropatische pijn (branderig of tintelend gevoel in handen en voeten) dat kan optreden als gevolg van chemotherapie, bestraling of chirurgie.
  • Verminderde misselijkheid en braken: misselijkheid gedurende chemotherapie kan verschillende vormen aannemen, en acupunctuur kan deze succesvol behandelen.
  • Verminderen van symptomen na bestraling: acupunctuur kan droge mond (xerostomie) en smaakveranderingen na bestraling behandelen.
  • Verminderen van vermoeidheid: vermoeidheid is het gevolg van het lichaam dat zichzelf probeert te herstellen, en acupunctuur kan dat proces ondersteunen
  • Verbeteren van de mentale gezondheid: na de diagnose kanker kunnen depressie en angst toeslaan. Acupunctuur is een geweldig middel om de emoties te reguleren en het lichaam te kalmeren.


Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele geneeswijze die zo'n 2200 jaar in China ontwikkeld is. De bij traditionele acupunctuur gebruikte patronen van ziekteclassificaties heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie in 2019 aan de internationale diagnostische criteria (ICD-11) toegevoegd.


Hoe vaak heeft u een acupunctuur behandeling nodig?

Het is belangrijk te benoemen, dat acupunctuur geen wondermiddel is dat alle klachten in een keer oplost, maar een proces om de gezondheid te ondersteunen. U moet rekenen op 5 tot 6 behandelingen, voordat geconcludeerd kan worden of acupunctuur bij u zal aanslaan. In sommige chronische gevallen moet acupunctuur gezien worden als een onderhoudstherapie, zoals bij hardnekkige pijn of vermoeidheid.


Waarom acupunctuur bij PhysiqCare?

Acupunctuur kan een heleboel symptomen tegelijkertijd aanpakken voor oncologische patiënten en overlevenden. Studies tonen aan dat acupunctuur kanker gerelateerde pijn, misselijkheid, vermoeidheid na chemotherapie opvliegers en slaapproblemen kan verbeteren. Bij PhysiqCare werkt Hbo gediplomeerde en bij beroepsvereniging aangesloten acupuncturist John Jaarsveld, die meer dan 15 jaar ervaring heeft. Een behandelplan wordt voor u op maat gemaakt, en iedere behandeling is uniek. U kunt altijd contact opnemen om te zien of acupunctuur voor u een geschikte optie is.

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo