Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

In Nederland zijn zo'n 8 op de 1000 mensen gediagnosticeerd met de ziekte van Scheuermann. De aandoening is vernoemd naar een Dense arts die de ziekte ontdekte.

Beschrijving van de aandoening


Hoewel het de ziekte van Scheuermann genoemd wordt, gaat het hier om een groeistoornis. Ook al is deze aandoening al bij de geboorte aanwezig, de eerste verschijnselen komen meestal aan het licht op 11 tot 16-jarige leeftijd. De ziekte van Scheuermann wordt zowel bij jongens als bij meisjes gezien.

De rug is opgebouwd uit opgestapelde botten die we wervels noemen. Ter hoogte van de borst noemen we dit de borstwervels.

Doordat de onderste borstwervels niet overal even hard groeien, ontstaat er een wigvormig wervellichaam. Hierbij is de achterkant van het wervellichaam hoger dan de voorkant. Gevolg hiervan is dat dit deel van de rug boller wordt dan normaal.
Deze bolling wordt een hyperkyfose genoemd.

In een poging van het lichaam om de bolling van de rug te compenseren, word de bolling in de onderrug en de nek vergroot. Dit heet een hyperlordose.

Mensen met de ziekte van Scheuermann hebben een grotere kans op het krijgen van een scoliose. Hierbij ontstaan krommingen van de wervelkolom in zijwaartse richting.

Oorzaak en ontstaanswijze

De precieze oorzaak voor het ontstaan van de ziekte van Scheuermann is nog niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een genetisch defect waardoor tussenwervelschijven en wervellichamen van de borstwervelkolom niet normaal groeien.

De belasting die de rug ondergaat tijdens de groei kan wel van invloed zijn. Zo komt deze aandoening vaker voor bij jongeren die en sport beoefenen die de rug zwaar belast.

Klachten en verschijnselen: symptomen

In het beginstadium van deze aandoening zijn er meestal weinig problemen. Naargelang de groeistoornis verergert, kunnen er wel klachten ontstaan. Klachten die voor kunnen komen bij de ziekte van Scheuermann zijn:

- Versterkte kromming van de bovenrug.
- Versterkte bolling van de nek en onderrug.
- Pijn aan de rug.
- Stijfheid van de rug.
- Vermoeidheid.
- Zijwaartse kromming van de wervelkolom (scoliose).

Diagnose

Meestal zijn het de ouders van het kind die als eerste opmerken dat de wervelkolom een bollere stand vertoont. Ook wordt het gezien aan de schouders die dan vaker naar voren staan.

Op basis van het patiëntverhaal en lichamelijk onderzoek, kan er een vermoeden ontstaan van de ziekte van Scheuermann. Het lichamelijk onderzoek laat een versterkte kromming van de wervelkolom zien waarbij het strekken van de rug erg moeilijk is. De uiteindelijke diagnose kan alleen aan de hand van een röntgenfoto gesteld worden.

Wanner er een röntgenfoto gemaakt wordt, is met een speciale meetmethode vast te stellen hoe ernstig de aandoening is. Deze zogeheten methode van Cobb, meet de hoeken die de wervels ten opzichte van elkaar maken. Om de diagnose 'ziekte van Scheuermann' te stellen, dienen drie of meer van de wervels afwijkingen te vertonen.

Behandeling en herstel

Er zijn verschillende manieren om de ziekte van Scheuermann te behandelen. Er is er echter niet één behandeling die de aandoening kan verhelpen.

Het is belangrijk de behandeling zo vroeg mogelijk te starten en daarmee de gevolgen zoveel als mogelijk te beperken. De stand van de wervelkolom is op volwassen leeftijd niet meer aan te passen.

Zo is het belangrijk nadruk te leggen op activiteiten die de rug strekken. Bol maken van de bovenrug dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Een fysiotherapeut kan helpen de juiste oefeningen te doen en een goede houding aan te nemen.

Wanneer de rug snel of sterk krom groeit, kan het nodig zijn een brace of korset te dragen dat dit tegengaat. Voorwaarde is dat dit korset het grootste deel van de dag gedragen wordt en dat het kind nog niet uitgegroeid is.

Wanneer er zeer ernstige afwijkingen zijn, kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij wordt de rug als het ware rechtgezet. Dit gebeurt soms ook nog op latere leeftijd.

Als iemand is uitgegroeid, is aan de stand van de wervelkolom niets meer te doen.
Wanner er op dat moment toch klachten aanwezig zin, worden deze behandeld met pijnstillers, oefeningen of andere fysiotherapeutische interventies.

U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.