Sternoclaviculair letsel

Pijn aan het SC-gewricht / sternoclaviculaire luxatie


Het sternoclaviculaire gewricht (SC-gewricht) bevindt zich aan de voorzijde van de borst-nek regio. Het gewricht verbindt het borstbeen (sternum) met het sleutelbeen (clavicula). Meestal ontstaan de klachten als gevolg van een ongeluk of val.


Letsel aan het sternoclaviculaire gewricht komt minder vaak voor dan het acromioclaviculair letsel dat meer aan de buiten- en bovenzijde van de schouder gelegen is.


Beschrijving van de aandoening


Bij een sternoclaviculaire luxatie is er sprake van een ontwrichting van het sleutelbeen ten opzichte van het borstbeen. Hierdoor ontstaat er schade aan de structuren die het gewricht bijeenhouden. Dit zijn met name kapsels en banden. Soms kan ook de kraakbeenschijf (discus) beschadigen die zich (bijna altijd) in het gewricht bevindt. Een sternoclaviculaire luxatie is een relatief zeldzaam voorkomende aandoening.


Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een ontwrichting. Er zijn meerdere achterliggende processen denkbaar die pijn aan het sternoclaviculaire gewricht tot gevolg kunnen hebben. Denk aan een ontsteking van het gewrichtskapsel (capsulitis) of een ontsteking van het gewricht (artritis). Dit zien we voornamelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd. Ook kunnen de gewrichtsbanden alleen wat opgerekt zijn zonder dat er sprake is van een ontwrichting.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een luxatie ontstaat over het algemeen als gevolg van een directe of indirecte kracht die op de schouder inwerkt. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of val waarbij men zich op probeert te vangen met de arm.


Het sleutelbeen kan in twee richtingen ontwrichten; naar voren of naar achteren. De luxatie naar voren toe komt het vaakst voor, maar de luxatie naar achteren toe is het meest gevaarlijk. Dit komt omdat achter dit gewricht belangrijke bloedvaten, en de luchtpijp en slokdarm lopen.


Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute luxaties en chronische of terugkerende (recidiverende) luxaties. In het laatste geval is er in het verleden een trauma (ongeluk of val) geweest aan dit gewricht wat niet goed hersteld is of is er sprake van (aangeboren) zwakte van het kapsel en de gewrichtsbanden.


Soms kan de patiënt zich geen duidelijk moment van een ongeluk of val herinneren en ontstaan de klachten geleidelijk. Dit is meestal het geval bij een capsulitis of artritis.



Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de voorzijde van de borst, net onder de basis van de nek.
  • Verschillende eindstandige bewegingen van met name de schouder kunnen de klachten verergeren.
  • Het optrekken van de schouders of het naar de borst toe bewegen van de bovenarm (horizontale adductie) is vaak pijnlijk.
  • Druk op het sternoclaviculaire gewricht is pijnlijk.
  • Er kan een locale zwelling rond het gewricht optreden.
  • Wanneer er sprake is van een luxatie, dan kan het gewricht zichtbare afwijkingen vertonen. Bij een luxatie naar voren is dit een harde bult en bij luxatie naar achteren kan een kuiltje zichtbaar zijn.
  • Sommige patiënten klagen over kortademigheid, tintelingen, of slikstoornissen. Dit komt met name voor bij luxatie naar achteren.


Diagnose


Patiënten kunnen zich zowel in een acuut als in een chronisch stadium bij een arts of fysiotherapeut melden. Om te achterhalen wat het probleem is zal gevraagd worden wat de klachten zijn en hoe deze zijn ontstaan. Het lichamelijk onderzoek brengt eventuele beperkingen aan het licht.


Een röntgenfoto kan laten zien of er schade van het gewricht aanwezig is. Echter is een röntgenfoto bij een luxatie meestal niet voldoende. Een CT-scan geeft hierbij een beter beeld. Een echo zou een capsulitis of artritis in beeld kunnen brengen.



Behandeling


De behandeling en het bijbehorende herstel zijn afhankelijk van de aard en ernst van de blessure. Bij een acute luxatie wordt het sleutelbeen terug op zijn plaats gezet waarna enkele weken een mitella/sling gedragen wordt.


Wanneer het niet lukt om het gewricht terug te plaatsen wordt operatief ingegrepen. Hierna kan het nodig zijn om door middel van fysiotherapie de beweeglijkheid van de schoudergordel weer terug te krijgen.


Bij chronische of recidiverende luxaties wordt eerst geprobeerd de klachten te verminderen met rust, fysiotherapie en eventueel pijnstilling. Wanneer de klachten aanhouden kan ook hier geopereerd worden waarbij het gewricht gefixeerd wordt.


Wanneer er sprake is van een verstuiking, capsulitis of artritis van het gewricht zal een tijdje rust meestal voldoende zijn.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie