Schouderinstabiliteit houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten, wat flinke klachten met zich mee kan brengen.
Mensen met hypermobiliteit en sporters die een bovenhandse sport beoefenen lopen een vergroot risico op instabiliteitsklachten van de schouder.
Beschrijving van de aandoening
De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kop van de bovenarm is erg groot vergeleken met het kleine kommetje waar deze tegenaan zit. Hierdoor is het van groot belang dat de omliggende weefsels de kop goed in de kom fixeren. Als dit niet lukt lopen we het risico dat de kop uit de kom dreigt te schieten.
De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Ze zorgen samen voor de passieve stabiliteit. Ook het labrum draagt hier aan bij. Dit is de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt.
De rotatorcuff spieren spelen een belangrijke rol bij de actieve stabilieit van de schouder. Ze verzorgen een goede fixatie van de kop van de bovenarm in de schouderkom. Slecht functionerende rotatorcuff spieren laten te veel beweging toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan treden.
Het gevolg van slecht functionerende rotatorcuff spieren is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen op moeten vangen. Wanneer dit te krachtig of te vaak gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.
Oorzaak en ontstaanswijze
Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan of in één keer door een ongeluk of val.
Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak te vinden bij een sport of activiteit waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen worden gemaakt. Bovenhandse werpers, tennissers, volleyballers en zwemmers kunnen door frequente eindstandige bewegingen de kapsels en banden van de schouder aantasten.
Bij een traumatische oorzaak van de klachten treedt er een (sub)luxatie van de schouder op door een ongeluk of val. De schouder schiet dan gedeeltelijk of geheel uit de kom. We kennen dit als de acute schouderluxatie. Door de luxatie kunnen kapsels, banden en het labrum beschadigen.
Klachten en verschijnselen
Kenmerkend voor instabiliteit van de schouder is pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm. De patiënt ervaart een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, met name bij eindstandige bewegingen.
Behandeling
Het trainen van de rotator cuff spieren heeft in veel gevallen een gunstig effect op de stabiliteit van het schoudergewricht.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.