Lymfoedeem

Lokale vochtophoping


Lymfoedeem is een aandoening waarbij zich een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten ophoopt in een lichaamsdeel. Er is een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van dit vocht.

Lymfoedeem kan ontstaan door een aangeboren afwijking of door bijvoorbeeld een ziekte, operatie of medicijngebruik. Beide vormen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke klachten.


Beschrijving van de aandoening


Verspreid over het hele lichaam bevinden zich lymfevaten en lymfebanen. Deze eindigen in de zogenaamde lymfeklieren of lymfeknopen. Groepjes van deze lymfeklieren vinden we bijvoorbeeld in de lies, de oksel, de hals en de buik.

Taak van het lymfestelsel is om het lymfevocht te vervoeren en te zuiveren, om dit vervolgens weer af te geven aan de bloedsomloop. Het lymfestelsel helpt vocht en afvalstoffen te verwijderen en infecties te bestrijden. Wanneer dit systeem niet goed werkt ontstaat er ophoping van vocht, het lymfoedeem.


Oorzaak en ontstaanswijze


Lymfoedeem is onder te verdelen in twee soorten: aangeboren en verworven lymfoedeem. In het geval van aangeboren lymfoedeem is er sprake van een afwijking in het lymfevaatstelsel dat zorgt voor de aan- en afvoer van lymfevocht.

Het kan voorkomen dat er te weinig lymfevaten aanwezig zijn, of dat deze te smal of juist te breed zijn. Ook wanneer de lymfeknopen niet goed werken ontstaan er problemen. Wanneer de afwijkingen ernstig zijn, kunnen klachten al vanaf de geboorte aanwezig zijn. De klachten zijn dan meestal aanwezig in (beide) voeten en benen.

Het lymfoedeem kan zich ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen zoals de armen en het gezicht. In de wat mildere gevallen ontstaan klachten meestal tussen het 18e en 35e levensjaar en zijn dan vaker éénzijdig aanwezig. Vrouwen hebben een 4x hogere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem mede door hormonale veranderingen, de maandelijkse hormonale cyclus en eventuele zwangerschap(pen).

Niet-aangeboren of verworven lymfoedeem kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie, bestraling, infectie, medicatiegebruik of als gevolg van een trauma waarbij de lymfevaten- of knopen beschadigd raken.

Lymfoedeem wordt relatief vaak gezien bij mensen die behandeld zijn/worden tegen kanker. Hierbij kan het namelijk nodig zijn om een deel van de lymfeklieren weg te halen of te bestralen. Dit brengt schade toe aan het lymfestelsel waardoor het niet goed meer functioneert. Ook tumoren kunnen de lymfevaten in de verdrukking brengen.

Erfelijk zijn de meeste vormen van lymfoedeem niet, zeker de verworven variant niet. Wel kan er een familiaire aanleg aanwezig zijn.


Klachten en verschijnselen

Mensen die last hebben van lymfoedeem kunnen in wisselende mate klachten ervaren als:

  • Zwelling van één of meerdere lichaamsdelen.
  • Pijn en of tintelingen.
  • Lokale vermoeidheid en een zwaar gevoel in het aangedane gebied.
  • Beperkingen in bewegen door zwelling en/of pijn.
  • Huidafwijkingen zoals vochtblaasjes, het harder worden van de huid, blauwe vlekjes of knobbeltjes.
  • Infecties.


Diagnose


Om erachter te komen of het om lymfoedeem gaat zal de dokter een aantal vragen over de klachten stellen. Het is belangrijk te achterhalen of er bijvoorbeeld een operatie of trauma is geweest of dat er een ziekte aanwezig is die de zwelling kan verklaren.

Bij aangeboren lymfoedeem zal ook gevraagd worden of er misschien meer mensen in de familie zijn met deze klachten. Verder zal een lichamelijk onderzoek gedaan worden waarbij het getroffen lichaamsdeel onderzocht wordt.

Zwelling is het meest uitgesproken symptoom van lymfoedeem. Deze zwelling kan worden onderverdeeld in indrukbaar en niet-indrukbaar oedeem en is te testen met de test van Godet. Wanneer men met de vinger in de zwelling drukt dan kan hier voor een korte periode een putje zichtbaar blijven, dit noemen we pitting oedeem. Wanneer de zwelling hard is en niet goed is in te drukken, dan spreken we van non-pitting oedeem. Wanneer het lymfoedeem al lange tijd aanwezig is dan verhard het weefsel waardoor het niet meer indrukbaar is. De test van Godet kan dus gebruikt worden om een uitspraak doen over de fase waarin het lymfoedeem zich bevindt.

Daarnaast is er nog het teken van Stemmer. Hierbij wordt gekeken of er veranderingen aanwezig zijn in de huid tussen de tweede en de derde teen of vinger. Wanneer de huid op deze plek niet opgetild kan worden dan is dit een aanwijzing voor lymfoedeem.

In zeldzame gevallen wordt aanvullend onderzoek, lymfscintigrafie genaamd, uitgevoerd. Hierbij wordt in kaart gebracht hoe het lymfevocht afgevoerd wordt en waar zich eventuele obstructies bevinden.


Behandeling


Een speciaal opgeleide fysiotherapeut, de oedeemtherapeut, speelt een belangrijke rol in de behandeling van lymfoedeem. Binnen de behandeling van lymfoedeem zijn twee fases te onderscheiden. Dit zijn de ontstuwingsfase en de onderhoudsfase.

De ontstuwingsfase is erop gericht om zo snel als mogelijk het lymfoedeem te verminderen. Dit doet men onder andere door middel van lymfedrainage waarbij de oedeemtherapeut een specifieke massagetechniek toepast. De oedeemtherapeut kan ook gebruik maken van een speciale tapetechniek met elastische tape om de afvoer van lymfevocht te stimuleren.

Ook is bewegen een goede manier om via het aan- en ontspannen van spieren het vocht als het ware weg te pompen. Daarnaast kan het nodig zijn om zwachtels of steunkousen te dragen om te voorkomen dat de zwelling (snel) terugkeert. Zolang er verbetering wordt verkregen blijft men deze technieken intensief toepassen.

Wanneer er geen verbetering meer plaats vindt, dan gaat men over naar de onderhoudsfase. In deze fase is het de bedoeling om de klachten onder controle te houden. De behandeling is in principe hetzelfde als in de ontstuwingsfase, alleen neemt de behandelfrequentie af. Lymfoedeem is een chronische aandoening die dus ook levenslange behandeling nodig heeft.

Soms is bovenstaande behandeling niet voldoende en is het nodig om operatief in te grijpen. Hierbij worden vocht, bindweefsel en vetweefsel verwijderd. Ook na deze operatie is behandeling door een oedeemtherapeut noodzakelijk.



Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie