Gekneusde of gebroken rib

Ribcontusie / ribfractuur


Het skelet bestaat bij de meeste mensen uit 24 ribben. De ribben hebben een beschermende functie en zijn onmisbaar voor de werking van de longen. Letsel aan de ribben kan tot flinke pijn tijdens het bewegen leiden. Ook de ademhaling kan verstoord of pijnlijk zijn.


De ribben worden door specialisten ook wel ‘costae’ genoemd. Het zijn de beenderen die samen de borstkas (ribbenkast) vormen. De borstkas beschermt het hart en de longen in de borstholte en maakt daarnaast de ademhaling mogelijk door een onderdruk in de longen te creëren.



Beschrijving van de aandoening


We maken een onderscheid tussen gekneusde ribben en gebroken ribben. Bij de gekneusde rib (ribcontusie) is het omliggende weefsel van de rib beschadigd. De term ‘gekneusde rib’ is enigszins verwarrend omdat de ribben zelf niet aangedaan zijn. Wanneer een rib wel aangedaan is en daadwerkelijk breekt, noemen we dit een ribfractuur.



Oorzaak en ontstaanswijze


Letsels aan de ribben ontstaan meestal door een ongeluk, val of stoot tegen de ribbenkast. Wanneer er sprake is van osteoporose (botontkalking) kan een lichte por of hard hoesten (niezen) al tot een breuk leiden.



Klachten en verschijnselen


  • Pijn op de plaats van het letsel.
  • Druk op de rib(en) is pijnlijk (bijvoorbeeld ook bij liggen).
  • Bewegingen van de borstkas zijn pijnlijk (draaien, buigen).
  • (Scherpe) pijn bij diep inademen.
  • Pijn bij hoesten.
  • Soms is de ademhaling verstoord (kortademig, benauwdheid).
  • Er kan een bloeduitstortingen aanwezig zijn.

Bij een gebroken rib is er mogelijk een vervorming van de borstkas te zien. Er kan ook een trapje in het verloop van een rib gevoeld worden. Wanneer er sprake is van lucht onder de huid (een knisperend gevoel onder de huid) kan er sprake zijn van een klaplong.



Diagnose


Soms veroorzaakt een gebroken rib maar weinig klachten. In veel gevallen is het moeilijk om een breuk van een van de ribben vast te stellen. Als er een verdenking is van een fractuur (breuk) kunnen er foto’s gemaakt worden.


De diagnose wordt bevestigd aan de hand van röntgenfoto’s. Op een gewone foto van de longen wordt een gebroken rib vaak over het hoofd gezien. Op de röntgenfoto wordt ook gekeken of er sprake is van een klaplong (pneumothorax). Een CT-scan en MRI kunnen helpen bij het inschatten van de ernst van het letsel.



Behandeling


In de meeste gevallen geneest een gekneusde of gebroken rib spontaan. Pijnstillers worden voorgeschreven tegen de pijn en wanneer men veel moet hoesten kan de huisarts (codeïne)tabletten voorschrijven. Hierdoor wordt de hoestprikkel gedempt.


Wanneer de patiënt veel pijn heeft kan een groot pleisterverband aangelegd worden zodat de ademhalingsbewegingen van de ribben onder de pleister wat afgeremd worden. In sommige gevallen wordt een pijnstillende injectie gegeven.


Het is belangrijk dat de patiënt diep ademhaalt waarbij de longen volledig uitzetten.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie