Compartimentsyndroom van de Onderarm

Loge syndroom


De onderarm heeft 19 verschillende spieren die belangrijk zijn voor de functie van de elleboog, pols en hand. Deze spieren liggen in groepen bij elkaar, de zogenaamde compartimenten. Als spieren na een activiteit niet goed kunnen herstellen, wordt de druk in het betreffende compartiment te hoog en ontstaan complexe klachten. We spreken dan van een compartimentsyndroom.

Er worden twee vormen onderscheiden: een chronisch en een acuut compartimentsyndroom.


Beschrijving van de aandoening


Compartimenten zijn groepen van spieren, bloedvaten en zenuwen die omgeven zijn door een bindweefselvlies (fascie). Een fascie kan niet uitrekken waardoor bij zwelling een verhoogde druk ontstaat in dat compartiment. Dit kan beschadigingen geven aan het weefsel in het compartiment.

Ook treedt er een verminderde bloedtoevoer op waardoor er minder zuurstof naar de spieren gaat. Hierdoor neemt het herstelvermogen van het weefsel in het compartiment af en ontstaat er een vicieuze cirkel: doordat de spieren minder goed kunnen herstellen is er eerder sprake van een overbelasting wat weer zwelling geeft enz.


Oorzaak en ontstaanswijze


Het chronisch compartimentsyndroom van de onderarm is een aandoening die gezien wordt bij sportactiviteiten waarbij veel statische spierkracht wordt gevraagd. Statische spierkracht is het aanspannen van de spieren zonder dat er beweging plaatsvindt. Voor de onderarm is dit voornamelijk knijpen. Denk hierbij aan sporten zoals motorcross, turnen en berg- en sportklimmen. Dit is de sportgerelateerde oorzaak. Als in het dagelijks leven veel knijpbewegingen voorkomen, bijvoorbeeld bij heggen knippen, kan deze aandoening ook ontstaan.

Zoals beschreven is de oorzaak verhoogde druk in een afgesloten ruimte. Bij een acuut compartimentsyndroom kan dit ontstaan als gevolg van zwelling na een botbreuk. Ook bij langdurig gips kan dit ontstaan doordat de onderarm langdurig niet bewogen wordt kan het vocht niet goed afgevoerd worden, waardoor de druk te hoog blijft.


Klachten en verschijnselen


Het chronisch compartimentsyndroom uit zich voornamelijk als toenemende, krampachtige pijn. Voornamelijk bij statische belasting is er snel een krampgevoel en/of pijn aanwezig. Er kan krachtsvermindering en tintelingen in de onderarm en alle vingers optreden. Bij aanraken (palperen) van de onderarm voelt deze harder aan als gevolg van de verhoogde spierspanning. Bij een chronisch compartimentsyndroom zijn de symptomen enkele minuten (0-15 min.) na inspanning weer verdwenen.

Als de symptomen van spanning en kramp aanwezig blijven, is er sprake van een acuut compartimentsyndroom. De symptomen bij een acuut compartimentsyndroom zijn:

  • Gezwollen onderarm
  • Voelbaar verhoogde spierspanning
  • Roze of rode huid van de onderarm
  • Tintelingen
  • Gevoelsverlies
  • Krachtsverlies
  • Verhoogde druk binnen één of meerdere compartimenten (bij een drukmeting)


Diagnose


De diagnose van een compartimentsyndroom wordt voornamelijk gesteld naar aanleiding van het patiëntverhaal, specifieke vragen en een lichamelijk onderzoek. Bij verdenking van een compartimentsyndroom kan er een drukmeting uitgevoerd worden waarbij gekeken wordt naar de druk in het betreffende compartiment. Dit is vooral nuttig bij een acuut compartimentsyndroom.

Bij verdenking op een acuut compartimentsyndroom is snel handelen noodzakelijk om afsterven van weefsel te voorkomen. Hierbij wordt er een drukmeting uitgevoerd om te onderzoeken hoe hoog de druk is en wat de eventuele behandelmogelijkheden zijn.
Bij een chronisch compartimentsyndroom is deze drukmeting minder zinvol omdat de klachten binnen enkele minuten niet meer aanwezig zijn.


Behandeling


De behandeling van een chronisch compartimentsyndroom bestaat voornamelijk uit rust, eventueel ontstekingsremmers en fysiotherapie ter begeleiding en hulp bij vermindering van de druk.

Bij een acuut compartimentsyndroom is de behandeling afhankelijk van de gemeten druk, maar vaak zal er een operatieve ingreep nodig zijn om de druk van het compartiment te normaliseren. Hierbij wordt het bindweefselvlies doorgesneden waardoor de druk binnen het compartiment direct wordt verminderd. De revalidatie nadien is gericht op het herstellen van het eventuele beschadigde weefsel en het verbeteren van de hand/armfunctie. Als er weinig weefsel is beschadigd, is de hervatting van sportactiviteiten weer mogelijk na 4-6 weken.

Als er verschijnselen van afsterven aanwezig zijn, is operatief ingrijpen binnen 6 uur van belang om schade aan zenuwen te minimaliseren. Deze heftige en snelle verschijnselen komen voornamelijk voor bij een breuk of groot trauma (ongeval) aan de onderarm. Gelukkig is deze acute vorm een zeldzaamheid.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie