Knie Artrose

Gonartrose / slijtage van het kniegewricht


Knie artrose is een veel voorkomende vorm van artrose. Het staat in de volksmond bekend als knieslijtage en wordt door specialisten ook wel gonartrose genoemd.


Knie artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar.



Beschrijving van de aandoening


Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schokdempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel loopt en de schokken minder goed opgevangen worden. Verlies van kraakbeen kan leiden tot chronische knieklachten.


Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk. Het lichaam reageert hierop met osteofytvorming. Dit houdt in dat er abnormale beenderige uitgroeiingen ontstaan aan de randen van het gewricht. Het is een reparatiereactie van het lichaam om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Door het gewricht breder te maken wordt de druk over een groter oppervlak verdeeld.



Oorzaak en ontstaanswijze


Doorgaans is de patiënt ouder dan 50 jaar. De klachten ontstaan geleidelijk door ouderdom en slijtage. Met de jaren vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en treedt er slijtage op. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Vrijwel iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in één of meer gewrichten.


Knieartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. Het kraakbeen kan bijvoorbeeld door een ongeval beschadigden. Ook kunnen de klachten ontstaan als gevolg van afwijkingen binnen het gewricht. Letsel aan de meniscus, de kruisbanden of een standsafwijking van het been kunnen artrose tot gevolg hebben omdat het kraakbeen dan gedurende langere tijd verkeerd belast wordt.



Klachten en verschijnselen


Mensen met knieartrose ervaren meestal pijn en stijfheid van het kniegewricht.


Typische verschijnselen zijn:


  • Pijnlijke knie, met name wanneer er bewogen gaat worden.
  • Start- of ochtendstijfheid. Dit betekent dat de klachten vooral ’s ochtends of na een langere tijd van inactiviteit aanwezig zijn. Men moet even ‘op gang komen’ voordat de klachten weer wat gaan liggen.
  • Crepetaties (een krakend geluid of gevoel in de knie bij bewegen).
  • Zwelling.
  • Verbreding van het kniegewricht.
  • Verminderde beweeglijkheid van de kniebewegingen. Met name bij het buigen van de knie (hurken).
  • Slotklachten (het gewricht blokkeert plots bij bewegen).

Niet alle klachten zijn altijd aanwezig en men kan perioden van veel en weinig klachten doormaken. Meestal is het hele gewricht gevoelig. Het aangedane deel van de knie kan het meest pijnlijk zijn.


Diagnose



Op de röntgenfoto is de gewrichtsspleet versmald. Ook de eventuele osteofytvorming is te zien. Röntgenfoto’s worden alleen gemaakt als er na het lichamelijk onderzoek nog onzekerheid is over de diagnose, of wanneer de uitslag van de röntgenfoto van invloed is op de behandeling.


Behandeling


Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Weg is weg. Wel is het mogelijk het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Denk aan wandelen of fietsen. Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is in beweging te blijven.


Kraakbeen werkt als een soort spons. Bij belasting wordt het ingedrukt en worden de afvalstoffen afgevoerd. Wanneer de druk weer losgelaten wordt, zuigt het kraakbeen zich vol met voedingsstoffen. De sponswerking verzorgt op deze manier een ideaal omgevingsklimaat voor het kraakbeen. Dit verklaart ook waarom totale rust juist slecht voor kraakbeen is; de sponswerking wordt dan niet benut met als gevolg een verminderde circulatie van afvalstoffen en voedingsstoffen.


Onder de begeleiding van een fysiotherapeut kan een oefenprogramma voor de knie opgesteld worden om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Daarnaast worden verschillende technieken toegepast om de knie voor zover mogelijk beweeglijk en pijnvrij te houden.


Als conservatieve behandeling geen verbetering geeft, kan operatief ingrijpen overwogen worden. Er zijn een aantal ingrepen mogelijk. Bij ernstig toenemende klachten kan er een kunstknie (knieprothese) geplaatst worden. Hierin is men terughoudend als de patiënt jonger dan 50 jaar is omdat de kans groot is dat de kunstknie later nog een keer vervangen moet worden.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie