2 handen met aanduiding waar tintelingen gevoeld kunnen worden

Tintelingen in de arm of handregio

Bij specifieke tintelingen in de handregio kan men denken aan het Carpaal Tunnel Syndroom.

Het kan zijn dat je last hebt van tintelingen in de arm of handregio of dit vroeger wel eens hebt gehad. Dit kan aan één arm voor komen maar ook aan beide armen. Koude vingers of handen en doofheid in de vingers kunnen los of tegelijktijdig met tintelingen voor komen.


Mogelijke oorzaken van tintelingen in de arm of hand regio

Tintelingen in de arm en handregio kunnen vele oorzaken hebben. Tintelingen wijzen niet standaard op zenuwklachten (neurologische klachten), denk dus niet meteen aan een hernia. Tintelingen zijn meestal een uitstralende pijnervaring van nekklachten, schouderklachten en polsklachten. Soms geven te gespannen nekspieren een tintelingen over de arm, hand of vingers. Het is verstandig om met tintelingen naar de fysiotherapeut te gaan, meestal kunnen de klachten binnen enkele behandelingen verholpen worden. Wilt je direct een afspraak maken? Klik dan hier


Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.


Verhoogde spanning rondom de nekspieren

Nekklachten zoals stijfheid, hoofdpijn en zeurende nekpijn stralen regelmatig door naar de bovenarm en de onderarmregio. Bij veel nekklachten zijn de spieren die van het hoofd naar je schouders en rug lopen te gespannen. Deze verhoogde spanning zorgt voor stijfheid en een zeurend gevoel, dit straalt bij sommige mensen door richting je bovenarm en onderarm. Onze fysiotherapeuten onderzoeken de nek, behandelen deze en meestal gaan de tintelingen dan vanzelf weer weg.


Verhoogde spanning rondom schouder- en borstspieren

Soms kan pijn of een beperking in de schouder tintelingen in de armen, handen en vingers veroorzaken. In en om het schoudergewricht zitten enorm veel spieren die goed met elkaar moeten samenwerken om een gezonde schouderfunctie te hebben. Op het moment dat deze spieren te veel spanning hebben kan er uitstralende pijn optreden, dit gaat vaak naar de buitenzijde van de bovenarm en de elleboog. Het kan ook dat uw borstspieren te veel spanning bevatten en “te kort” zijn geworden. Dit komt veel voor bij mensen met een computerbaan, waarbij ze langdurig zitten en lange tijd met de schouders naar voren gebogen zitten. De gespannen borstspieren drukken op een zenuw en vaatbundel in de okselregio, wat voor tintelingen in de arm en handregio kan zorgen.


Nekhernia

Een nekhernia geeft een stekende pijn in de arm en krachtsverlies van uw arm of handspieren op de voorgrond bij herniaklachten. Onze fysiotherapeuten zijn altijd alert in het onderzoek of uw tintelingen door een hernia veroorzaakt worden. Door een aantal eenvoudige tests kunnen wij uitsluiten dat uw tintelingen niet veroorzaakt worden door een centrale zenuwklacht zoals een hernia.


Carpaal tunnel syndroom

Bij specifieke tintelingen in de handregio kan men denken aan het Carpaal Tunnel Syndroom. Hierbij ervaart men tintelingen, pijn en een dof gevoel in de hand en vingers. Dit kan zowel overdag als s’nachts voorkomen. De Carpale tunnel is een tunnel in de handpalm waar zenuwen, aderen en pezen doorheen lopen. Door bepaalde belasting kan deze tunnel vernauwd raken waardoor er minder ruimte is voor zenuwen, aderen en pezen. Dit resulteert in bijvoorbeeld tintelingen naar de hand. Carpaal tunnel syndroom komt regelmatig voor bij mensen met een fysiek beroep met repeterende bewegingen, zoals kappers, timmer en klusjesmannen/vrouwen en bij mensen die veel trillingen oppakken in het werken met een drilboor. Carpaal Tunnel syndroom komt meer voor bij vrouwen, zwangere vrouwen ervaren met grote regelmaat het Carpaal Tunnel syndroom. Het Carpale Tunnelsyndroom kan vaak door fysiotherapie verlicht of verholpen worden. Soms is een operatie noodzakelijk. Denk je dat je last hebt van het Carpaal Tunnel Syndroom, maak hier zelf een afspraak met onze deskundige fysiotherapeuten.


Hand met illustratie van de Carpaal Tunnel Syndroom

Welke behandeling kan helpen bij tintelingen in de arm of handregio

Heb je last van tintelingen in arm en/of hand, dan kunnen wij bij PhysiqCare Fysiotherapie in Zoetermeer je helpen. Door middel van een intake kijken we samen waar de tintelingen precies vandaan komen. Daarna bespreken we een behandelplan om de klachten aan te pakken. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van behandelvormen.

Door middel van mobiliserende technieken worden uw gewrichten weer soepel. Wanneer gewrichten soepel bewegen wordt de spierspanning rondom dit gewricht minder. Dit kan weer resulteren in minder tintelingen. Soms is het nodig om de spieren rondom je nek, schouder, arm en hand te trainen. Dit kan bij ons in de sportzaal en we geven je oefeningen mee die je thuis kan uitvoeren.



Dry needling

Een behandelvormen voor te hoge spierspanning in de nek, schouder en borstregio is ‘Dry Needling”.  Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut een naald in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij “Dry Needling” wordt een hele dunne ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Het inbrengen van het naald voel je bijna niet. Bij het aanprikken van de spier kan deze spier zich licht aanspannen, dit kan een beetje gevoelig zijn. Na het aanprikken zal de spier ontspannen en heb je minder last van pijnklachten. Lees meer over “Dry Needling”


Medical taping / kinesio taping

Ook kunnen we gebruik maken van Kinesiotape tijdens onze behandelingen. Hiermee kan het gewricht worden “gestuurd” in de juiste richting, of kan een pijnlijke beweging worden beperkt. Kinesiotape kan ook over de spieren worden geplakt om zo de doorbloeding te bevorderen. Je kunt met deze tape douchen en dit blijft meestal 4-5 dagen zitten. De tape kan ook worden geplakt om de zit of sta houding te corrigeren. Houding corrigerende tape werkt vaak goed om de tintelingen te verminderen of weg te nemen.


Heb je vragen over de behandeling of over je verzekering, neem contact op met [email protected] of bel 079 888 6918

PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo