Fysiotherpeut geeft Oedeemtherapie aan hand

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Heb je last van oedeem, dan heb je vocht op plaatsen in je lichaam waar dat normaal gesproken niet, of bijna niet zit. Denk maar eens aan dikke enkels, of een dikke arm of hand. Vaak kan je op de verdikte plaatsen met je vinger een putje maken, dat gedurende ca. 10 seconden zichtbaar blijft.

 

De oorzaak van oedeem kan te maken hebben met een bepaalde ziekte, maar dat hoeft niet. De oorzaak kan ook liggen in bijvoorbeeld de lichaamshouding. Denk maar eens aan langdurig in het vliegtuig zitten. Door de zwaartekracht kunnen dan de enkels dik worden.

 

Het vocht dat de oedeem veroorzaakt heet lymfe. Normaal gesproken wordt dat door het lymfestelsel afgevoerd. Een lymfestelsel is vergelijkbaar met je bloedsomloop, maar dan uitsluitend bedoeld om lymfe af te voeren.

 

Oedeem is vervelend en kan voor veel klachten zorgen. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt, want het kan doorgaans heel goed behandeld worden.

Behandeling van oedeem

Er zijn verschillende therapiemogelijkheden voor de behandeling van oedeem. Vaak bestaat een behandeling uit een combinatie van verschillende behandelingen bij ons op het Fysiotherapie praktijk in Zoetermeer om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Behandelingsvormen:

Compressietherapie

Compressietherapie is eigenlijk het aanleggen van bandages op de plaatsen waar het oedeem zich bevindt. Door de constante druk van de bandages zal het vocht gemakkelijker afgevoerd kunnen worden door het lichaam. Veelal wordt gebruik van deze methode gemaakt als de vochtbalans in het lichaam nog niet stabiel is.

 

Voorbeeld:

Voordat er bijvoorbeeld steunkousen kunnen worden aangemeten om oedeem te voorkomen, is het belangrijk dat het overtollige vocht eerst uit de benen is. Pas dan kan de juiste maat voor de kousen worden genomen.

Manuele lymfedrainage

Deze specifieke massagetechniek is bedoeld om de transportcapaciteit die het lymfestelsel heeft te vergroten. Dat doen we door gebruik te maken van bepaalde specifieke handgrepen. Zo kunnen we het vocht naar gebieden in het lichaam dirigeren waar het lymfesysteem beter functioneert. Eénmaal daar aangekomen kan het overtollige vocht snel afgevoerd worden. Manuele lymfedrainage biedt ook de mogelijkheid om fibrotische verhardingen -ongewenste bindweefselvorming- aan te pakken.

Lymftaping

Dit is een nieuwe behandeltechniek die kan worden ingezet bij de behandeling van lymfoedeem. Het is een Australische, wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee goede resultaten worden behaald. Lymftaping kenmerkt zich door een kortdurend behandelprogramma en grote zelfstandigheid van de patiënt. Een groot voordeel, omdat je zo niet afhankelijk van de behandelaar en de behandeling wordt.

 

Bij lymftaping wordt gebruik gemaakt van katoenen, zeer rekbare tape. Daarmee wordt de huid op de plaats van het oedeem onder spanning gezet. De tape kan 5 tot 7 dagen blijven zitten. Je kunt er ook gewoon mee douchen.

 

Deze behandeling kan worden ingezet nadat met manuele therapie een begin is gemaakt.